Afbeelding
Foto: Ted Walker

Record aantal leden en deelnemers activiteiten bibliotheek in 2011

15 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De bibliotheken in Nijkerk en Hoevelaken hebben nog nooit zo'n grote ledenstijging kunnen noteren als in 2011: 844. Dit blijkt uit de definitieve cijfers die zijn gepubliceerd in het jaarverslag van de bibliotheek over het afgelopen jaar.

De bibliotheek in Nijkerk en Hoevelaken hebben nu 10.667 leden, dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar van 8,6 procent. De stijging van het aantal leden is mede te danken aan de contributievrijdom voor de jeugd van 14-17 jaar, de actieve inzet van de bibliotheek rondom de jeugd en hun ouders en het project Boekstart voor kinderen van 0-2 jaar. Het aantal betalende leden is gedaald met 178 leden, bijna 4 procent. Gemiddeld is er 27 procent van alle inwoners van de bibliotheek lid van de bibliotheek. Bij de jeugd is in sommige leeftijdscategorieën bijna 80 procent lid. Het aantal mensen dat gebruikt maakt van de bibliotheek is echter nog hoger omdat ook veel niet-leden gebruik maken van bijvoorbeeld het leescafé of internet.

Uitleningen stabiel

Het aantal uitleningen is licht gestegen met 0,4 procent. Totaal zijn er bijna 375.000 materialen in beide vestigingen uitgeleend.

Virtuele bezoekers flink gestegen

Het aantal bezoekers die in de bibliotheek van Nijkerk of Hoevelaken komen, is gestegen tot ruim 158.000 (+3,7 procent). Het aantal virtuele bezoekers aan de website van de bibliotheek opnieuw spectaculair toegenomen met ruim 20 procent. Bijna 67.000 bezoekers maken gebruik van de website www.bibliotheeknijkerk.nl. Deze stijging komt vooral door het gemak waarmee materialen 24 uur per dag kunnen worden gereserveerd en kunnen worden verlengd. Ook de herinneringen per mail om te verlengen worden erg gewaardeerd om zo te-laat-geld te voorkomen.

Record deelname activiteiten

De deelname aan activiteiten in 2011 breekt het record uit 2009 nu er ruim 5700 kinderen en volwassenen hebben meegedaan met de talloze activiteiten die de bibliotheek organiseert. De Kinderboekenweek is een topper met ruim 1500 kinderen. Ook peutervoorstellingen en de peuterochtenden zijn favoriet en trekken ruim 1000 kinderen. Het Filmcafé is ook een zeer succesvolle activiteit: de 18 voorstellingen trekken bijna 750 bezoekers.

Blij met goede cijfers

Directeur van de bibliotheek, Roel Zuidhof, is blij met de cijfers. ,,Ondanks dat we op bepaalde dienstverlening vorig jaar moesten bezuinigen, hebben we met de beschikbare financiële middelen en de grote inzet van alle medewerkers een flinke sprong gemaakt. We gaan ook voor gemak zoals meer open of het sturen van een mailtje wanneer boeken bijna te laat zijn. Zo hebben we kort geleden nu ook de uitleentermijn van dvd's en tijdschriften gelijk getrokken met de boeken: allemaal 4 weken. Klanten waarderen dat enorm''.

Naast de informatiefunctie van de bibliotheek is ook leesbevordering een belangrijke pijler van de bibliotheek. ,,We stimuleren natuurlijk het lezen op alle mogelijke manieren, te beginnen met de jongste kinderen met het project Boekstart maar ook in samenwerking met het basisonderwijs en bijvoorbeeld het leesproject met Accent, school voor praktijkonderwijs. Dat zie je ook in de cijfers: de jeugd leest hier nog enorm veel'', aldus Roel Zuidhof.

De bibliotheek is ook een aantrekkelijke ontmoetingsplaats. Roel Zuidhof: we zijn ook steeds meer de plaats in Nijkerk en Hoevelaken waar je lekker een krant of tijdschrift kunt zitten lezen onder het genot van een kopje koffie, gratis kunt internetten al dan niet via wifi, een lezing kunt bijwonen, een schrijver ontmoeten in het literair café of een film kunt zien. Op deze manier geven we aan waar we voor staan: inspiratie en leesplezier''.

Voor meer informatie zie www.bibliotheeknijkerk.nl/Bibliotheek_bedrijfsinfo.php

advertentie
advertentie