Afbeelding
Archief BDU Media

Alarm over alcoholgebruik jongeren

1 juni 2012 om 00:00 Nieuws

Nota Gezondheidsbeleid vastgesteld door gemeenteraad

NIJKERK - Het alcoholgebruik door jongeren moet sterk worden teruggedrongen. Dat was de strekking van een amendement van Hans Boer (CU-SGP), die hij donderdagavond indiende bij de bespreking van het Nijkerkse gezondheidsbeleid voor de komende jaren. Het amendement werd uiteindelijk raadsbreed gesteund.

door Henk Brinkman

In de nota die raadsbreed werd gesteund, wordt het gemeentelijk gezondheidsbeleid voor de komende jaren beschreven. Het college heeft daarin zes speerpunten van beleid benoemd. De komende jaren krijgt de aandacht voor ongezond gewicht en diabetes prioriteit, evenals het terugdringen van verslavingen (alcohol, roken en drugs), de aanpak van huiselijk geweld, valpreventie voor ouderen en verbetering van het binnenmilieu van scholen. Ook komt er aandacht voor psychosociale problemen, zoals depressie en eenzaamheid.

Hans Boer diende zijn amendement in omdat hij was geschrokken van de in de nota genoemde cijfers over alcoholgebruik door jongeren. Van de Nijkerkse jongeren tussen de 12 en 18 jaar geeft 44% aan regelmatig alcohol te drinken. Nijkerkse huisartsen melden dat wekelijks enkele Nijkerkse jongeren na alcoholgebruik in coma naar het ziekenhuis worden gebracht. Althans, zo staat het in de nota. Boer legde daar de vinger bij, maar Cisca van Drie (CDA) en Aart Klompenhouwer (LB) trokken dat getal in twijfel. Klompenhouwer: ,,Landelijk worden er iets meer dan 700 gevallen gemeld. Dan zou 15% daarvan uit Nijkerk komen. Dat betwijfel ik.'' Wethouder Bert de Graaf, toch verantwoordelijk voor de tekst van de nota, stelde dat deze zinsnede moest worden genuanceerd. ,,De huisartsen melden dat zij regelmatig met comazuipers te maken krijgen.''

In de motie had Boer een alternatief voor de doelstelling. ,,Alcoholgebruik onder jongeren moet worden teruggedrongen naar maximaal 40 procent.'' Verder wilde hij dat de gemeente actief gaat handhaven bij verstrekkers van alcohol, zoals cafés, supermarkten, bij evenementen zoals Boerenmaandag en in zogenaamde verlengde huiskamerketen. Cisca van Drie had moeite met die laatste doelstelling. ,,Huiskamerketen staan op privéterrein. Ouders houden toezicht. Mag de gemeente daar wel controleren?'' Burgemeester Gerard Renkema, verantwoordelijk voor handhaving, stelde, dat er afspraken zijn gemaakt met de betreffende ouders. ,,Dan is het logisch dat wij soms blijk geven van belangstelling hoe het met die afspraken gaat.''

Aart Klompenhouwer wilde de motie wel steunen, mits er geen heksenjacht op caféhouders zou worden geopend. ,,Caféhouders willen er echt wel op letten geen alcohol te verstrekken aan jongeren onder de 16 jaar. Maar dat is wel lastig. Als een jongen van 17 bier haalt aan de tap en dat buiten aan zijn 15-jarig vriendje geeft, is dat nauwelijks te voorkomen.'' Hans Boer stelde dat hij nadrukkelijk alle verstrekkers van alcohol bedoelde en niet de bedoeling had selectief de horeca onder de aandacht te willen brengen.

De door het amendement gewijzigde nota Gezondheidsbeleid kreeg steun van alle partijen in de raad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie