Taalvrijwilliger Lex de Graaf en zijn taalmaatje Yunes
Taalvrijwilliger Lex de Graaf en zijn taalmaatje Yunes Ely Hackmann

‘Je horizon wordt uitgebreid als je praat met je taalmaatjes’

31 juli 2020 om 14:49 Nieuws Deel je nieuws

Tientallen taalvrijwilligers zijn actief in het Taalhuis in de Bibliotheken van Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Begeleid door de taalcoördinator en de taaldocent zijn ze aan de slag gegaan met anderstaligen die de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig zijn. Ze oefenen met name het makkelijker spreken van het Nederlands. Geboren en getogen Nederlanders, die moeite hebben met lezen en schrijven, kunnen ook hulp krijgen van de taalvrijwilligers van het Taalhuis.

Taalvrijwilligers kunnen in het Taalcafé met een groep deelnemers Nederlands gaan oefenen. Daarnaast hebben veel taalvrijwilligers een taalmaatje met wie ze wekelijks een uur, anderhalf uur Nederlands praten. Lex de Graaf is gekoppeld aan Yunes uit Jemen. Lex komt uit het bedrijfsleven. Toen hij met prepensioen ging werd hij taalvrijwilliger. Zijn taalmaatje werd Yunes die na vele omzwervingen vanuit Jemen naar Nederland kwam. ‘In het begin ging het contact wel wat moeizaam, maar gaandeweg verliepen de gesprekken steeds beter, met name omdat Yunes erg gemotiveerd is om de taal te leren.’ Eerst spraken ze steeds af in de bibliotheek, maar later ook bij Lex thuis.

Open geest
Yunes en Lex hebben meer dan genoeg gespreksonderwerpen, over hun gezinnen en familie en over de culturele verschillen tussen Jemen en Nederland. Lex is onder de indruk van de open geest van Yunes. ‘Hij wil alles weten en is vooral op zoek naar mogelijkheden en is steeds enthousiast om iets nieuws te leren.’

Yunes is erg blij dat hij in Nederland is komen wonen. Hij denkt na over een hbo-opleiding luchtvaarttechniek. Eerst moet hij nog slagen voor het Staatsexamen B2 Nederlands. Dat is het niveau dat je nodig hebt om naar een hbo-opleiding te mogen gaan. Daarom is het voor Yunes erg belangrijk dat hij wekelijks met Lex kan oefenen in spreken van het Nederlands. Op de taalschool heeft de docent maar beperkt tijd om iemand aan het woord te laten.  Met Lex kan hij vrijuit en exclusief spreken.

Horizon
Henk van den Berg is net als Lex de Graaf taalvrijwilliger. Henk begon zijn carrière als bovenmeester op een basisschool in een dorp. Later na zijn pensioen heeft hij in de gemeenteraad gezeten. Daar had hij natuurlijk “onderwijs” in zijn pakket. Daarnaast deed hij allerlei vrijwilligerswerk; onder andere als bestuurslid van een plaatselijk dorpshuis en hij is secretaris van een sportvereniging.  ‘Eenmaal met pensioen bedacht ik dat ik misschien mensen kan helpen met de taal en andere dingen. Ik vind het fijn om mijn horizon verder uit te breiden door contact met mensen uit andere culturen en ik help hen ook nog.’

De eerste ontmoeting met de anderstaligen verliep voor Henk zeer positief. ‘Ik vind geschiedenis en andere culturen erg interessant en ik ben een natuurliefhebber. Het mooie is dat ik nu een taalmaatje getroffen heb die ook in de natuur is geïnteresseerd.’  Andere gemeenschappelijke onderwerpen zijn de leefbaarheid in dorpen en praten over je gezin.

Bizon
Onlangs ging Henk een excursie leiden bij Radio Kootwijk over de Europese bizon. Natuurlijk mocht zijn taalmaatje mee. Henk heeft dit uitstapje grondig samen met hem voorbereid. ‘Ik had een hele lijst gemaakt met begrippen en “toestanden” die we vooraf hebben besproken. Na de excursie hebben we diverse zaken nog eens langsgelopen en besproken.’ Henk vindt het fijn dat zijn taalmaatje in veel onderwerpen is geïnteresseerd. ‘Ik legde onlangs op verzoek uit hoe het politieke landschap er in Nederland uit ziet en ik heb ook uitleg gegeven over de geschiedenis van de godsdienst in Nederland; over de rekkelijken en de preciezen. We wonen immers beiden in de “bijbelgordel”, het orthodox-christelijk deel van Nederland. Ik kwam er toen achter dat mijn anderstalige, uit het Midden-Oosten, protestant is. Andere, lichtere, onderwerpen komen ook aan bod. Het taalmaatje liet Henk eens een boekje zien waarmee je kon oefenen voor het vaarbewijs. Toen Henk doorvroeg bleek dat zijn taalmaat visplannen had en dat hij dacht dat zo’n boekje daar behulpzaam bij zou kunnen wezen.

Ideale schoonzoon
Henk voelt dat er een “klik” is met zijn taalmaatje die zeer gemotiveerd en geïnteresseerd is. ‘Ik zei onlangs tegen mijn vrouw “dit is de ideale schoonzoon”. De vorige anderstalige die ik begeleidde was ook beslist geen achterstandsleerling. Ook hij werkte hard aan het oefenen van de Nederlandse taal.

Het Taalhuis van de bibliotheek zoekt nog meer taalvrijwilligers. Voor informatie of aanmelding kunt u terecht op  taalhuis@bibliotheeknijkerk.nl

 

 

Taalvrijwilliger Lex de Graaf en zijn taalmaatje Yunes
advertentie
advertentie