Afbeelding
Pixabay

Meer hoogbouw in Nijkerk blijft een optie

26 juni 2020 om 08:00 Nieuwbouw

NIJKERK Er komt mogelijk meer hoogbouw in Nijkerk. Dat is het gevolg van een motie van de drie coalitiepartijen bij de vaststelling van de woonvisie. Doel is het aantal woningen in de categorieën midden-laag en sociaal-hoog te vergroten zonder dat dit ten koste gaat van grond. Hoge grondprijzen worden hierdoor voorkomen. CDA en De Lokale Partij stemden wel in met de motie.

Wijnand Kooijmans

De motie werd ingediend door Hilbrand Rozema (ChristenUnie/SGP). Hij wijst op de grote vraag naar woningen in deze categorieën. In de kern Nijkerk zijn, zo geeft hij aan, op diverse plaatsen goede, zo niet mooie voorbeelden van bouwhoogtes tussen de zes en twaalf bouwlagen. Het college van burgemeester en wethouders krijgt de opdracht de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken en de raad over de uitkomsten te informeren bij de vaststelling van het woningbouwprogramma.

35 PROCENT De raad stemt in met de nieuwe woonvisie waarin is vastgelegd dat bij bouwplannen minimaal 35 procent aan sociale huurwoningen moeten worden gerealiseerd. Voor Joop van Ruler (CDA) was dit aanleiding om, mede namens De Lokale Partij (DLP), een amendement in te dienen. Dit omdat in de woonvisie een vast percentage van 75 sociale huurwoningen per jaar voor de komende tien jaren is opgenomen. CDA en DLP vinden dat zwart op wit moet worden vastgehouden aan het percentage van 35 procent, ook wanneer er meer dan 750 woningen worden gebouwd.

Wethouder Harke Dijksterhuis is van mening dat het al een hele opgave wordt om de 750 woningen ook daadwerkelijk te realiseren. Mocht het aantal toch worden overschreden, dan blijft het percentage van 35 procent hard overeind staan, zo zegt hij. Rozema zegt dat er verschil van inzicht bestaat over of dit duidelijk genoeg is verwoord in de woonvisie. Om duidelijkheid te verschaffen kan zijn partij zich vinden in het amendement. ,,Liever tweemaal duidelijkheid, dan onduidelijkheid”, zo geeft hij aan. Hierbij sluiten VVD en PRO21 zich aan.

ACHTERSTAND Het college werkt, in overleg met de Woningstichting Nijkerk en het Huurders Overleg Nijkerk (HON), aan een onderzoek om te bezien of in de afgelopen jaren minder sociale woningen zijn gebouwd dan in de vorige woonvisie was afgesproken. Met name de HON heeft aangedrongen op een inhaalslag door de komende drie jaar vijfhonderd woningen in de sociale sector extra te bouwen. Volgens Dijksterhuis is er onduidelijkheid over of er inderdaad te weinig wordt gebouwd. Extra woningbouw boven het in de woonvisie opgenomen percentage ziet hij niet direct als haalbaar. Niels Staal (VVD): ,,Dan wek je verwachtingen die je ook niet kunt waarmaken.” 

Een motie van het CDA om te bezien hoe de achterstand kan worden ingelopen werd alleen gesteund door De Lokale Partij. Rozema gaf aan te onderkennen dat er een grote vraag is naar sociale huurwoningen, maar het verzoek van de HON rond de extra woningen ziet hij als niet haalbaar. Hij vindt het jammer dat de HON ook niet heeft onderbouwd hoe het aantal extra woningen moet worden gerealiseerd. Wijken met alleen sociale woningbouw vindt hij ongewenst omdat ,,hiermee achterstandswijken voor de toekomst worden gebouwd."

Deze uitspraak kon rekenen op kritiek van Patricia van Loozen. Zij spreekt van een discutabele uitspraak omdat ook bij sociale woningbouw er sprake is van mooie woonwijken en daarop niet het predikant achterstandswijken mag worden geplakt.

advertentie
advertentie