Afbeelding
Google Maps

Pand Zuiderinslag kost gemeente 172.000 euro in totaal

17 december 2019 om 16:27 Nieuwbouw

HOEVELAKEN Het terrein aan de Zuiderinslag 8 in Hoevelaken kan op korte termijn worden overgedragen door de gemeente Nijkerk aan een projectontwikkelaar voor een nieuwe ontwikkeling van deze locatie.

Het betekent de afsluiting van een lange periode waarbij onder meer het pand langdurig is gekraakt. De gemeente Nijkerk is sinds 1999 eigenaar van het pand. Het bestemmingsplan laat onder meer zakelijke dienstverlening – inclusief kantoren – toe, bedrijven, volumineuze detailhandel naast verkeers- en groenvoorzieningen.

Tot 2009 was het in gebruik bij het Van Lodenstein College. In 2009 werd door de gemeente een koopovereenkomst gesloten met een belanghebbende die het pand zou her ontwikkelen en verkopen. In juni 2010 werd het pand gekraakt en als woon- en werkruimte in gebruik genomen. De gemeente startte wel een procedure de krakers uit het pand te zetten, maar gaf geen gevolg aan de uitzetting.

De koper van het pand ging ondertussen failliet. Medio 2018 werd het pand opnieuw verkocht onder voorwaarde dat de gemeente verantwoordelijk is voor de sloop van het pand. In een nieuwe rechtszaak kreeg de gemeente toestemming de krakers uit te zetten. Met lichte dwang is daaraan 12 juni van dit jaar gevolg gegeven.

Direct hierna is een sloopbedrijf gestart met het opruimen van de achtergebleven goederen in het pand en op het perceel. Ook is op dat moment het pand onbruikbaar gemaakt voor derden. Na de zomervakantie is begonnen met de sloop. Op twee plekken op de locatie aan de Zuiderinslag is olie aangetroffen hetgeen een sanering noodzakelijk maakt.

Geraamd wordt dat de sanering van de bodem 25.000 euro gaat kosten. De totale procedure heeft de gemeente 172.000 euro gekost. Hieraan heeft de gemeenteraad inmiddels goedkeuring gegeven. De sloopkosten bedragen bijvoorbeeld 74.000 euro, de ontruimingskosten waren 34.000 euro. Aan milieuonderzoeken is 10.000 euro uitgegeven, een juridische bijstand 18.000 euro.

advertentie
advertentie