Afbeelding
IVN

Nijkerk genomineerd als bijvriendelijkste gemeente

23 september 2020 om 13:13 Natuur en milieu

NIJKERK Nederland Zoemt (een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu) selecteerde vijf gemeentes die voor de titel ‘Bijvriendelijkste Gemeente’ in aanmerking komen. Nijkerk is er één van. 

,,De genomineerden zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.” De andere genomineerden zijn Enschede, Gouda, Utrecht en Maastricht.

In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van onze groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

BIJVRIENDELIJK Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, goed bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren. Zo geeft de ene gemeente haar inwoners bijvriendelijke bloemzaden cadeau, en krijgen inwoners in de andere gemeente via de wijkbeheerder meer informatie over ontstening. In alle gemeentes worden medewerkers geschoold in bijvriendelijk beheer, er worden vaste planten en bomen geplant die goed zijn voor wilde bijen en bermen en weides worden pas laat in het jaar gemaaid.

VERKIEZING De Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Op de landelijke Natuurwerkdag, 7 november, wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Deze gemeente neemt het stokje over van gemeente Moerdijk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie