Afbeelding
Provincie Gelderland

Provincie wil tijdelijk gebruik stikstofruimte mogelijk maken

9 september 2020 om 06:20 Natuur en milieu

NIJKERK Provincie Gelderland wil zo snel mogelijk ervoor zorgen dat projecten die tijdelijk stikstof uitstoten makkelijker een vergunning kunnen krijgen. Dat kan door verleasen: een ondernemer stelt tijdelijk een deel van zijn ongebruikte stikstofruimte beschikbaar aan een ander. Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen hier op 15 september 2020 een besluit over.

Het tijdelijk benutten van de ongebruikte ruimte van een ander kan een oplossing zijn bijvoorbeeld de aanleg van wegen, natuur of windmolens of voor evenementen. Bij de aanleg komt tijdelijk stikstof vrij. Als de stikstofuitstoot van invloed is op nabijgelegen stikstofgevoelige natuur, is een vergunning nodig. Verleasen zorgt voor de benodigde stikstofruimte. Door verleasen is het voor een veehouder aantrekkelijk om tegen een vergoeding tijdelijk bijvoorbeeld minder dieren te houden en de ruimte die dan ontstaat door iemand anders te laten gebruiken.

GEEN ONGECONTROLEERDE OPKOOP BOERDERIJEN Extern salderen met veehouderijen, waarbij initiatiefnemers permanent stikstofruimte overkopen van een ander, is in Gelderland voorlopig nog niet toegestaan. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) kondigde dinsdag aan dat extern salderen gefaseerd in verschillende provincies wordt toestaan. Provincie Gelderland maakt zich zorgen ,,dat extern salderen leidt tot ongecontroleerd opkopen van agrarische bedrijven en het weglekken van stikstofruimte. Daarnaast kan dit leiden tot ongewenste leegstand en verloedering van het buitengebied. Openstellen van extern salderen met veehouderijen in Gelderland kan pas als goede aanvullende maatregelen zijn genomen om deze ongewenste effecten te voorkomen.”

GELDERSE STIKSTOFAANPAK De provincie werkt aan een Gelderse stikstofaanpak samen met Gelderse sectorpartijen uit de bouw, mobiliteit, landbouw, natuur, industrie, gemeenten en waterschappen. De Gelderse stikstofaanpak is een gebiedsgerichte benadering. De maatregelen moeten leiden tot natuurherstel, structurele verlaging van de stikstofneerslag en de mogelijkheid om nieuwe activiteiten op het gebied van wonen en werken in Gelderland vlot trekken.

Meer informatie is te vinden op de website van het IPO.

advertentie
advertentie