Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Louis van Riel

44 aanvragen voor groene daken

19 augustus 2020 om 10:02 Natuur en milieu

NIJKERK Bij de gemeente Nijkerk zijn tot nu toe 44 aanvragen afgehandeld van particulieren die willen omschakelen naar groene daken. Zij maken gebruik van de subsidieregeling die in de tweede helft van 2019 is ingesteld in samenwerking met het Waterschap Vallei & Eem. 

Wijnand Kooijmans

In totaal gaat het om een groene oppervlakte van 985 vierkante meter. Streven is in de komende periode te komen tot een totale oppervlakte van 2.500 vierkante meter.

KNELPUNTEN Inmiddels wordt ook gewerkt met het waterstructuurplan dat inzicht moet geven in de knelpunten binnen het watersysteem in de gemeente Nijkerk. Met name geeft het inzicht waar het afkoppelen van regenwater van het riool in delen van wijken het meeste effect heeft.

Het afkoppelen is actief opgepakt door een nieuw aangestelde projectleider. Hij heeft een aantal projecten opgepakt om tot een afkoppeling van het regenwater te komen. Het betreft in Nijkerk de Asserhof en de Hussemansgoed en in Hoevelaken de Willem de Zwijgerlaan, Mauritslaan en Beatrixlaan.

COACHES Door twee zogenoemde afkoppelcoaches worden bewoners geadviseerd over het vergroenen van de tuinen en op welke wijze om te gaan met de opvang en het gebruik van regenwater. De twee coaches worden ook ingeschakeld bij projecten voor herinrichting of nieuwbouw. In verband met het terugdringen van hoge grondwaterstanden loopt er een project in de omgeving Valkenhof/Havikenhof. Inzet is drainage effectief in te zetten tegen te hoog grondwater. De aanleg van deze drainage is in voorbereiding.

Het omzetten van stoeptegels in de openbare ruimte naar groen moet nog opgepakt wordt, zo meldt het college van burgemeester en wethouders aan de raad. Daarnaast wordt gewerkt aan het terugdringen van het aantal straatkolken door bovengronds water te laten afstromen. Een begin wordt gemaakt in de wijk Rensselaer en bij de herinrichting van het plein De Bogen.

advertentie
advertentie