Afbeelding
Maranke Pater

Zomerbaantjes: ijs scheppen met Emma

2 september 2020 om 13:00 Mensen

NIJKERK Emma Bröker (17) werkt al drie jaar bij ijssalon IJscootje in de zomer. Ze is net klaar met de middelbare school en heeft afgelopen jaar eindexamen gedaan. 

Dit is het derde jaar dat ze voor IJscootje werkt. ,,Mijn moeder kende toevallig de mensen die Figaro overnamen en vroeg of ze nog iemand zochten om hier te komen werken. Ik kon meteen aan de slag.” Voor Emma is het werken in de ijssalon altijd een zomerbaantje, omdat IJscootje in de winter dicht is. ,,Normaal gesproken heb ik in de andere maanden een ander baantje, maar zodra de ijssalon open gaat neem ik ontslag en ga ik voor IJscootje aan het werk, zo leuk is het om hier te werken. Afgelopen jaar studeerde ik voor mijn eindexamen en daarom heb ik niet ergens anders gewerkt.”

Ze heeft het naar haar zin bij haar zomerbaan: ,,Ik vind het erg leuk om te doen, zeker in de zomer kun je erg veel werken. Ik ontmoet veel mensen op een dag en doe veel mensenkennis op. Mijn collega’s zijn ook heel erg leuk.” Het is natuurlijk extra fijn werken als er ijs in de buurt is waarvan geproefd mag worden: ,,Iedere keer zijn er weer andere smaken. Mijn werkgever probeert er variatie in aan te brengen naast de vaste populaire smaken. Als er een nieuwe smaak is, mogen we die altijd proeven. We moeten weten hoe het smaakt, anders kunnen we het ijs niet aanraden.” 

Haar favoriete smaak momenteel is red velvet. ,,Zelf heb ik nog nooit ijs gemaakt, want dat is best ingewikkeld, je hebt er allerlei apparaten voor nodig. Ik neem soms wel ijs dat over is mee naar huis, zodat ik er thuis van kan genieten. Op dit moment hebben we een ijscoupe Kannietkiezen, waar verschillende smaken in verwerkt zijn. Het is een hele leuke coupe om te maken.” 

HONDENIJS Emma en haar collega’s hebben niet alleen menselijke klanten, ook dieren zijn fan. ,,We geven al een paar jaar gratis hondenijs weg aan honden die meekomen met hun baasje. Dat wordt door klanten heel erg gewaardeerd. Als hun hond een keer een ijsje heeft gehad, zie je ze wel eens voorbij lopen met de hond die enthousiast aan de riem onze kant uit loopt. Ze onthouden het goed. Voor kinderen proberen we als het heel warm is buiten ook wat leuks te doen, dan gaat er een sproeier aan waar ze graag onderdoor lopen.”  

Als Emma om 12.00 uur begint, opent ze als eerste de ijszaak en vult ze het schap met de hoorntjes bij. ,,Hierna zet ik het terras op en maak ik alles schoon. Tussendoor ben ik klanten aan het helpen. Dan sta ik tot een uur of 17.00 en daarna komt een ander die tot sluitingstijd werkt en daarna de ijssalon sluit.”  

TOERISTEN Het kan heel druk zijn in de ijssalon, maar dat vindt Emma niet erg: ,,Soms staan we de hele dag ijs te scheppen. Je doet eigenlijk in een lichtere vorm horeca-ervaring op, zonder dat je tafels hoeft te bedienen. Het is daarnaast echt werk waarbij je veel contact op doet met verschillende mensen.” Vooral toeristen zijn soms een uitdaging om te helpen. ,,De eerste keer dat er Duitsers binnen kwamen om ijs te bestellen was voor mij een hele ervaring. Ik wist niet welk ijs ze precies wilden hebben, maar ze konden het gelukkig aanwijzen. Nu weet ik wat ze bedoelen.” 

Emma is haar verdiensten aan het sparen om te kunnen reizen. ,,Ik heb nu een tussenjaar. Door corona weet ik niet of dat tussenjaar doorgaat. Ik hoop in het nieuwe jaar wel op reis te kunnen gaan. Natuurlijk blijf ik bij IJscootje werken, ik verwacht namelijk de komende zomer nog niet op kamers te wonen.”  

advertentie
advertentie