Afbeelding
Archief BDUmedia

'Nijkerkers ontevreden over aandacht voor betere veiligheid'

15 augustus 2018 om 07:01 lokaal

NIJKERK Zes op de tien inwoners van de gemeente Nijkerk zijn niet tevreden over het functioneren van de gemeente met betrekking tot leefbaarheid en veiligheid. Het minst tevreden zijn de inwoners over de aandacht die de gemeente heeft voor het verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid. Dat blijkt uit de veiligheidsmeter die is gehouden onder de inwoners van de gemeente Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

In Nijkerkerveen en Hoevelaken zijn de inwoners minder tevreden dan de gemiddelde Nijkerker over de mate waarin de gemeente de buurt betrekt bij de aanpak van leefbaarheid en veiligheid. In Hoevelaken is 77 procent van de deelnemers bovendien ontevreden over de informatieverstrekking door de gemeente op dit punt.

OVERLAST Als het gaat om overlast wordt in Nijkerk-stad de meeste overlast ondervonden van dronken mensen op straat. In de Nijkerkse wijk Corlaer is dat het gebruik en de handel in drugs. In Nijkerkerveen zijn buurtbewoners volgens de veiligheidsmeter vaker de oorzaak van overlast dan gemiddeld binnen de gemeente Nijkerk.

In de wijk Corlaer wordt minder verkeersoverlast ondervonden dan gemiddeld in de gemeente Nijkerk. Overlast van te hard rijdend verkeer is het grootst in het buitengebied, zo blijkt uit de veiligheidsmeter. Eén op de tien inwoners geeft aan wel eens overlast te ondervinden van horecagelegenheden. Geluidsoverlast doet zich het meest voor in Nijkerkerveen, zo is gebleken.

SLACHTOFFER Maar één procent van de inwoners van de gemeente Nijkerk is de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geworden van een geweldsdelict. Een aanzienlijke daling ten opzichte van eerder soortgelijk onderzoek in 2013. Van de geweldsdelicten wordt veertig procent gemeld bij de politie.

Van de vernielingen wordt volgens het onderzoek 27 procent gemeld bij de politie. Het aantal vernielingen is het laagst in het buitengebied van de gemeente. Van alle inwoners is vier procent slachtoffer geworden van koop- of verkoopfraude.

VEILIGHEIDSSLOTEN Bewoners van het buitengebied hebben minder vaak extra veiligheidssloten op de buitendeuren. Inwoners van Hoevelaken scoren op dit punt echter hoger dan gemiddeld in de gemeente Nijkerk, is één van de uitkomsten van de veiligheidsmeter.

VRIJWILLIGERSWERK Bijna een derde van de inwoners van Nijkerk, zo blijkt uit het onderzoek, doet wel eens aan vrijwilligerswerk. Veruit de meeste personen helpen mee bij sportclub, verenigingen, kerk, moskee, buurthuis of politieke partij. Opvallend wordt genoemd dat inwoners van Hoevelaken vaker dan de gemiddelde Nijkerker vrijwilliger zijn bij de brandweer. Het meeste vrijwilligerswerk wordt gedaan door bewoners van Nijkerk-stad. In de wijk Corlaer en in Hoevelaken wordt gemiddeld minder vrijwilligerswerk gedaan dan in de totale gemeente Nijkerk.

CONTACTEN Drie procent van de inwoners is ontevreden over de sociale contacten die ze hebben, zo blijkt uit het onderzoek. Ze zouden graag meer mensen leren kennen en een betere relatie willen hebben met hun huidige contacten.

Als het gaat om de brandweer is een ruime meerderheid van de inwoners tevreden over de brandweer. Slechts zes procent van alle inwoners is uiterst negatief over de brandweer. De inwoners van Nijkerk-stad behoren vaker dan gemiddeld tot deze groep van ontevredenen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie