Marianne  Buitelaar en Erik van Engelenhoven.
Marianne Buitelaar en Erik van Engelenhoven. Harry Koelewijn

Twee debutanten bij Atelierroute Nijkerk

11 mei 2018 om 07:17 lokaal

NIJKERK De tiende Atelierroute Nijkerk startte vorige week donderdag, in de bibliotheek in Nijkerk, met een bijeenkomst van exposanten, bestuur en vrijwilligers. Daaronder twee debutanten: beeldend kunstenaar Marianne Buitelaar en technisch kunstenaar Erik van Engelenhoven.

Anneke Martini

MARIANNE BUITELAAR Gedurende enkele jaren volgde Marianne Buitelaar een opleiding beeldhouwen en brons gieten bij Henk Pothoven van 'Klein Beekhoven'. Al op jeugdige leeftijd viel haar artistieke talent op. ,,Ik ben bij wijze van spreken met een potlood in de hand geboren. Mijn vader gaf me dan ook op peuterleeftijd al mijn eerste tekendoos en als tiener werd ik 'ontdekt' door Piet Bruins in Nunspeet. Die artisticiteit kwam mij goed van pas bij de opleiding tot Kunstzinnig Therapeute. Op een gegeven moment wilde ik - in Frankrijk - over mijn toekomst nadenken en vroeg ik mij af of ik in een fulltime carrière als beeldend kunstenaar niet gelukkiger zou zijn. Het werd wel een grote overgang van een goedlopende praktijk naar het kunstenaarschap. Ik kreeg les van Baukje Exler in Zeist en lef me vooral toe op het werken met oliepastelkrijt. Een arbeidsintensieve techniek, maar na al mijn schilderwerk heerlijk om te doen.''

Op dit moment gaat de voorkeur van Buitelaar uit naar abstract, wat meer uitdaging vergt en op een gevoelsmatige wijze tot stand komt. ,,De natuur met luchten en water zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie'', aldus Buitelaar.

ERIK VAN ENGELENHOVEN Erik van Engelenhoven, technisch kunstenaar, is van vele markten thuis en maakt 'leuke dingen voor de mens'. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Begonnen op de Philipsschool in de elektronica deed Van Engelenhoven veel ervaring op bij diverse bedrijven en garages. Van daaruit werd hij leraar op het WMBO in Amersfoort en hij staat inmiddels tien jaar voor de klas.

TECHNIEK Van Engelenhoven geeft les in motorvoertuigentechniek, waarvoor ook oude auto's worden gesloopt. ,,Van de overgebleven onderdelen, zoals bougies en kogellagers maak ik kunststukken. Onder andere scootertjes en motorfietsjes. Er komt veel laswerk bij kijken. Daarnaast maak ik van koperdraad fragiele objecten, vaak gebaseerd op tekeningen. Een paar lijnen moeten de essentie weergeven. Bijvoorbeeld de afbeelding in de brochure met het 'brillenmannetje' dat John Lennon voorstelt. Bij deze techniek is veel soldeerwerk noodzakelijk. Mijn eerste werk, een ligfietsje, maakte ik in het verleden samen met mijn vader. toen ik les ging geven bedacht ik kunstwerkjes die als voorbeeld dienen voor de leerlingen. Het moet wel aantrekkelijk zijn om te maken, bootjes of autootjes, vastgezet op een stevige ondergrond.''

Van Engelenhoven werkt daarnaast in opdracht en maakte, naar aanleiding van een actiefoto, een draadkunstwerkje van een man op een mountainbike. ,,Het grappige is dat hij zichzelf in zijn houding en de details van de fiets herkende'', aldus Van Engelenhoven.

advertentie
advertentie