De spelers van 'Soep' maken voor hun theater gebruik van een huis als podium.
De spelers van 'Soep' maken voor hun theater gebruik van een huis als podium. Kees van den Heuvel

Eigen huis als theaterdecor: 'Het publiek zit altijd op de eerste rij'

7 mei 2018 om 09:14 lokaal

NIJKERK Theatergroep Expressief is gestart met theatervoorstellingen in huis. In ‘Soep’ wordt het huis gebruikt als decor.

Maranke Pater

Theatergroep Expressief is al enige jaren bekend met improvisatietheater. Eduard Brink, regisseur en speler: ,,Er bestond in de groep wat ontevredenheid over de manier waarop we toneel speelden. Vaak werd er gespeeld in een grote zaal met een decor. Doordat we nu voor kleinere groepen spelen en door iedereen uitgenodigd kunnen worden spelen we ons stuk ook veel vaker.”

KLEIN Met hun theater in huis hoeft de groep nooit meer een decor mee te nemen omdat ze gebruik maken van het huis als podium. Johan Bakker, speler: ,,We spelen onze stukken nu met een kleine groep van vier mensen als toneelspelers en twee begeleiders. Onze gastvrouw of gastheer nodigt een groep van maximaal twintig kijkers uit. Een kleine groep kijkers spreekt ons erg aan, want hierdoor zitten mensen altijd op de voorste rij. Bovendien nemen we ze mee naar verschillende ruimtes in en om het huis waar we ‘Soep’ spelen.”

Voordat de spelers aan hun stuk beginnen, vertelt de begeleider van de groep kort wat er aan de hand is. Brink: ,,De begeleider vertelt in het kort dat het huis waar het publiek zich in bevindt gehuurd is door een stel via Airbnb. Ze hebben een tip gekregen dat er iets bijzonders gaat gebeuren waar het publiek deelgenoot van mag zijn. Ze zullen met hun neus bovenop de spelers staan, en onzichtbaar zijn voor hen. De toneelspelers hebben absoluut geen last van het publiek.”

Arida Nelemans, speelster: ,,Het publiek voelt als een meubelstuk. Het gebeurt regelmatig dat we in een kastje iets moeten pakken waar net iemand voor staat, maar mensen gaan als vanzelf aan de kant.” De voorstelling is bedoeld als beleeftheater. Bakker: ,,Een uur lang hebben we geen contact met het publiek, maar zij ruiken wel dat er een soepje wordt klaar gemaakt en beleven al onze emoties mee.” Krijn Weeda, speler: ,,Ze zitten bovenop iedere verandering in je gezicht. Het voelt als een filmscenario dat wordt afgespeeld waar je live bij bent.”

In ‘Soep’ draait het om Cécile en Damian Kats die in Nijkerk een huisje via Airbnb. Damian heeft een maaltijd bereid ter ere van de verjaardag van Cécile. Vlak voordat zij aan de maaltijd willen beginnen, belt een vreemd stel aan (Anton en Bianca) om een cadeau af te geven voor de verjaardag van Cécile. Voor Damian valt het kwartje als hij Bianca herkent vanuit de supermarkt, omdat zij hem heeft getipt voor het maken van de verjaardagssoep. Voor hem beslist geen reden om het tweetal binnen te laten, laat staan hen mee te laten eten. Cécile denkt daar echter heel anders over. De gesprekken worden pas persoonlijk als de vragen uit ‘de kletspot’ tevoorschijn worden getoverd en pas echt gevaarlijk in combinatie met de drankfles.

Theatergroep Expressief speelt tegen een reiskostenvergoeding en kosten voor ingrediënten van de soep. Een soeppannetje wordt neergezet voor eventuele gulle giften. Voor meer informatie: Eduard Brink, 06-42119387.

advertentie
advertentie