Het orgel van de Grote Kerk
Het orgel van de Grote Kerk Matthias van Bloemendaal

Orgel Grote Kerk Nijkerk weer te horen tijdens concerten

21 april 2018 om 14:23 lokaal Deel je nieuws

Nog even en de concertserie in de Grote Kerk gaat weer van start. In de zomermaanden is het monumentale orgel te horen tijdens zes orgelconcerten met bekende organisten uit het hele land. De concertserie start traditiegetrouw met een pinksterconcert, waarbij het orgel even niet de hoofdrol speelt.

Verrassende muziek rond Pinksteren
Tijdens het pinksterconcert draait het namelijk vooral om het Voci Vocal Ensemble. Dit koor brengt op zaterdag 19 mei een afwisselend programma met muziek rondom het pinksterfeest. De zangers en zangeressen staan onder leiding van de bekende musicus Rineke de Wit. Er klinkt muziek uit allerlei tijden en stijlen: uniek is dat er werken uit de 16e, de 17e, de 18e, de 19e én de 20e eeuw op het programma staan. Vijf eeuwen aan muziek dus!

Het prachtige Van Deventer-orgel hoeft gelukkig niet te zwijgen: Diederik Blankesteijn laat het horen, onder meer met ‘Veni creator’ uit de Franse barokmuziek. Deze muziek klinkt wonderlijk mooi op het Nijkerkse orgel. In de tijd waarin het gebouwd werd, was de orgelbouw gericht op de Duitse barok, maar het orgel in Nijkerk verraadt Franse invloeden. Dit zal zeker blijken op 19 mei.

Het pinksterconcert in de Grote Kerk kan ieder jaar op veel belangstelling rekenen. Er is dan ook altijd een muziekensemble of koor dat musiceert op professioneel niveau. Daarnaast is het pinksterconcert verrassend, omdat er niet zo heel veel muziek is rondom Pinksteren.

Bijzonder orgel
Tijdens de orgelconcerten, die van juni tot augustus tweewekelijks plaatsvinden, zijn alle ogen (en oren) gericht op het monumentale orgel van de Grote Kerk. Het instrument werd gebouwd in 1756 door Matthijs van Deventer uit Nijmegen. “Hij was niet zo’n bekende orgelbouwer”, weet Matthias van Bloemendaal van de orgelcommissie te vertellen. “In Nederland staan nu nog zeven Van Deventer-orgels. De meeste daarvan bouwde hij met één klavier en 9 of 10 registers; ze zijn vrijwel allemaal door andere orgelbouwers verbouwd en uitgebreid. Het Nijkerkse orgel is met twee klavieren, een pedaal en 23 registers veruit het grootste orgel dat Van Deventer heeft gebouwd.” Sinds een grote restauratie in de jaren 70 en 80 is het weer vrijwel helemaal in originele staat.

Het orgel is een kunstwerk om te zien. Andries van Bolder was de man die de eikenhouten orgelkas bouwde. “Er zit prachtig houtsnijwerk op, waar Nijkerk in haar ‘gouden’ 18e eeuw flink mee kon pronken. Evenals de beroemde toren en het carillon, is het orgel bekostigd van de opbrengsten van de tabaksteelt”, vertelt Van Bloemendaal.

Zes orgelconcerten
Dat het instrument ook heel mooi van klank is, laten zes organisten horen tijdens de orgelconcerten, op dinsdagavonden. Achtereenvolgens zijn dat: Willem van Twillert (19 juni), Bert den Hertog (3 juli), Jan Hage (17 juli), Harm Hoeve (31 juli), Ronald de Jong (14 augustus) en Willeke Smits (28 augustus).

Alle concerten beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Aan de uitgang is een collecte om de concerten te kunnen bekostigen. De organisten geven aan het begin van het concert een toelichting op het programma met uitleg over wat zij spelen en hoe zij dat doen.  Na afloop kunnen de bezoekers in ’t Gasthuus (naast de kerk) een kopje koffie of thee drinken en met de musici gezellig napraten. Op www.orgelnijkerk.nl kunt u te zijner tijd alle programma’s bekijken en meer lezen over de musici.

Het Voci Vocal Ensemble
advertentie
advertentie