Voor alle leerlingen was er een oorkonde.
Voor alle leerlingen was er een oorkonde. gemeente Nijkerk

Speelveldje in Nijkerk wordt aantrekkelijker

16 maart 2018 om 07:21 lokaal

NIJKERK Het plan van de Oranje Nassauschool om van een bestaand speelveldje een aantrekkelijk sport- en speelveldje te maken wordt uitgevoerd. Dat was de uitkomst van de jeugdgemeenteraad waaraan door vertegenwoordigers van twaalf scholen uit de gemeente Nijkerk werd deelgenomen.

Wijnand Kooijmans

De spanning was tot het laatst te snijden. Al leek na de eerste ronde het idee van de Willem Farelschool als beste uit de bus te komen van de vijf ideeën welke als beste waren overgebleven. Zij willen een speeltuin voor de wat oudere kinderen realiseren in het Hoevelakense bos. Met de nodige uitdagingen en om kinderen meer buiten te laten spelen. Mocht er een ongelukje gebeuren, dan kan altijd worden aangebeld bij de te bouwen huizen in de omgeving zo was het idee dat werd gepresenteerd door Leah Donselaar en Harald van Dieren.

Maar bij de finale vijfde stemming bleken de ideeën van de Oranje Nassauschool en de Willem Farelschool evenveel stemmen te hebben vergaard. De doorslag gaf de puntentelling welke 's middags al was gehouden bij de voorbereiding van de jeugdgemeenteraad. Daarin mochten de kinderen stemmen maar ook de vakjury met onder anderen raasgriffier Aline Verhoef, twee ambtenaren, wethouder Nadya Aboyaakoub en burgemeester Gerard Renkema.

LERING Voor de gemeenteraad van Nijkerk viel er ook wat te leren, de deelnemers aan het debat hielden zich keurig aan de toegemeten spreektijd. Raadsleden verzorgden vooraf wel gastlessen op de scholen om over het werk van de gemeenteraad te vertellen.

De opdracht aan de scholen sloot dit jaar aan bij het thema 'verkiezingen.' De leerlingen kregen de vraag om zich voor te stellen dat hun groep een politieke partij zou zijn, speciaal voor de kinderen in de gemeente Nijkerk. En wat dat het belangrijkste punt in hun verkiezingsprogramma zou zijn.

De ideeën waren zeer uiteenlopend. Onder meer de aanleg van een blote voeten pad in de wijk Corlaer van school Holk. Waarvoor zelfs als een sponsor was gevonden. Waar Lotte Bakker en Noëlle van Eijl namens de C.J. van Rootselaarschool uit Nijkerkerveen de plannen presenteerden voor onder meer de aanleg van een moestuin om kinderen dichter bij de natuur te brengen en Nijkerk een stukje gezonder te maken.

SPELPAKKET Wesley van Soeren en Kylan van den Hoorn van De Koningslinde willen voor iedere school een spelpakket met spelletjes voor iedere leeftijdsgroep.

Kritiek op het plan van de Willem Farelschool was onder meer dat het zo ver is verwijderd voor kinderen die aan de andere kant van de gemeente wonen.

Maar omgekeerd vonden de vertegenwoordigers van de Hoevelakense school dat dit vanuit hun woonplaats voor veel andere plannen geldt welke werden ingediend door de Nijkerkse scholen.

advertentie
advertentie