Afbeelding
Archief BDUmedia

Nijkerkers verspillen jaarlijks 1.700 ton aan voedsel

8 augustus 2019 om 07:15 lokaal

NIJKERK Om voedselverspilling tegen te gaan, richt de gemeente Nijkerk allereerst de aandacht op het weggooien van voedsel door mensen thuis. Dat geeft het college van burgemeester en wethouders aan naar aanleiding van een motie van de raad waarin om een aanpak van voedselverspilling werd gevraagd.

Wijnand Kooijmans

Gemiddeld wordt er thuis per jaar 41 kilogram per persoon aan bruikbaar eten weggegooid. Dat kost de consument 145 euro per jaar. Een gezin van vier personen kan jaarlijks dus zo'n zeshonderd euro besparen. In Nijkerk wordt door consumenten jaarlijks ruim 1.700 ton aan voedsel verspild, ter waarde van 6,2 miljoen euro. Het gaat dan niet om schil- en botafval. Het college geeft aan dat op dit punt nog veel winst valt te behalen.

UITSTOOT In Nijkerk zorgt voedselverspilling voor 21,5 miljoen kilogram CO2-uitstoot. Door verspilling tegen te gaan, wil de gemeente bijdragen aan de eigen klimaatdoelen. Het initiatief Restaurants van Morgen wordt uitgebreid. Binnen de gemeente Nijkerk hebben hierin zes restaurants deelgenomen. In fase twee worden restaurant De Dolle Joncker en brasserie De Vuurtoren begeleid om daadwerkelijk stappen te zetten.

De app Too Good to Go wordt momenteel nog maar door één Nijkerkse ondernemer gebruikt, namelijk door bakkerij Schreuder. Het is een app om voedselverspilling tegen te gaan. Het college verwacht echter dat deelname aan de app ook in Nijkerk snel zal toenemen de komende tijd.

VOEDSELBANK Gemiddeld twee procent van alle voedseloverschotten van supermarkten komt momenteel nog maar bij de voedselbanken terecht. Het college geeft aan dat Arla Foods een mooie stap heeft gezet door het tekenen van een overeenkomst met de Europese Federatie van Voedselbanken. Dat maakt dat internationale overschotten op productieniveau afgezet worden bij de voedselbanken.

INITIATIEVEN Een aantal supermarktketens die ook binnen de gemeente Nijkerk zijn gevestigd hebben initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Naast de bekende kortingsstickers voor producten die bijna op datum zijn, biedt Albert Heijn bijvoorbeeld onder- en bovenmaatse groente en fruit aan onder de noemer 'buitenbeentjes.' Jumbo is aangesloten bij het Initiatief Monitor Voedselverspilling van het CBL en Lidl biedt sinds kort voedsel aan onder de noemer Future Foods, met onder meer ontbijtgranen, gemaakt van reststromen.

REGIO Vanuit de regio Foodvalley is Nijkerk aangesloten bij het programma Voedsel en Eiwittransitie. Dit programma moet invulling geven aan de voedselvisie van de regio. Het gaat om korte ketens, voedselverspilling en eiwittransitie. Door het Fieldlab Voedselverspilling wordt vanuit verschillende invalshoeken naar de problematiek gekeken.

Nijkerk gaat een plan van aanpak opstellen. Hierin worden concrete stappen en ideeën aangegeven voor een campagne of andere aanpak.

advertentie
advertentie