Afbeelding
Eddy Berendse

Nijkerkse vrienden in 'oud barrel' door Scandinavië

2 juli 2019 om 09:00 lokaal

NIJKERK Een groep vrienden uit Nijkerk is een bijzondere uitdaging aangegaan. In twee oude Volvo's uit 1998 en 1999 doen ze mee aan de zomereditie van de Carbagerun 2019. Dat betekent dat ze in de oude barrels ongeveer 2.500 kilometer afleggen door Scandinavië. De rit gaat door delen van Denemarken, Noorwegen en Zweden. Zaterdag 29 juni vertrokken de auto's richting Kopenhagen en begonnen de vrienden aan het grote avontuur.

Het idee om mee te doen aan de Carbagerun ontstond tijdens de Zwarte Cross. ,,We zijn een hechte vriendengroep, hebben een eigen zaalvoetbalteam, bezoeken samen voetbalwedstrijden, maken stedentrips en gaan naar festivals. Maar op de Zwarte Cross kwam ter sprake dat we een keer iets anders wilden doen, zoals een roadtrip door Europa", vertelt teamlid Eddy Berendse. En dus besloten de vrienden mee te doen aan de Carbagerun. Het gaat hen niet alleen om het avontuur, de groep ging ook op zoek naar sponsors en koppelde een goed doel aan hun rit. ,,Een deel van de sponsorbijdrage geven we aan de Cliniclowns."

GEEN LUXE De start was maandag 1 juli in Kopenhagen. Vanaf daar vertrokken ongeveer 500 auto's om aan de tocht te beginnen. De finish is vrijdag 5 juli in Mantorp in Zweden. ,,Onderweg slapen we op campings", vertelt Berendse. ,,Dat is geen luxe, het is bijvoorbeeld op een voetbalveld of op een (verlaten) vliegveld." Bang voor pech onderweg is het team uit Nijkerk niet. ,,In de spelregels staat dat bij pech wordt verwacht dat iedereen elkaar helpt om verder te kunnen."

500 EURO De auto's waarin de vrienden door Scandinavië toeren hebben een dagwaarde van niet meer dan 500 euro. Dat was een voorwaarde die door de organisatie werd gesteld aan de deelnemende voertuigen. Snelheid is bij de Carbagerun van ondergeschikt belang. ,,Elke dag krijg je uitdagende en gekke opdrachten mee die ervoor zorgen dat je in de meest vreemde situaties terecht komt. Met deze opdrachten kun je punten verdienen. Het team met de meeste punten is de winnaar." De eerste prijs bedraagt 1000 euro en een ticket voor de editie van volgend jaar, de tweede prijs is 500 euro en nummer drie krijgt 250 euro. Daarnaast wordt er een prijs uitgereikt aan het team met de meest originele auto. Het team met de meest originele auto gaat er vandoor met 500 euro.

FEESTJE Maar de vrienden uit Nijkerk vinden winnen niet het belangrijkste. ,,Voor ons is het meedoen belangrijker dan winnen. We gaan ook voor de gezelligheid. Iedere avond wordt er bij de finish een leuk feestje georganiseerd." Als alles goed verloopt, gaat het team 6 juli weer terug naar Nederland. Ze hebben dan ongeveer 2.500 kilometer afgelegd in hun oude auto's.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie