Afbeelding
Atletiek Vereniging Nijkerk

Dure vervanging van onderdelen Atletiekvereniging Nijkerk nodig

8 juni 2019 om 11:05 lokaal

NIJKERK De technische onderdelen van de Atletiekvereniging Nijkerk (AVN) zijn afgekeurd door de Atletiekunie. De vervanging kost rond de 230.000 euro en komt voor rekening van de gemeente Nijkerk. Wel kan mogelijk nog een subsidie van ruim 45.000 euro worden verkregen, waardoor de uiteindelijke kosten voor de gemeente lager uitvallen.

Wijnand Kooijmans

Het gaat om de vervanging van onderdelen voor het verspringen, hoogspringen, discuswerpen en kogelstoten. In de aanvraag om subsidie van de Nijkerkse vereniging is tevens de plaatsing van twee extra lichtmasten opgenomen, zodat de gehele atletiekbaan goed is verlicht. Voor de gemeente is atletiek een basissport. Dat betekent dat vervangingen door de gemeente worden betaald. Eventueel aanbod van nieuwe nummers moeten wel door de vereniging zelf worden betaald.

VEILIGHEID Bij de beoordeling wordt door de Atletiekunie onderscheid gemaakt tussen wedstrijdgeschiktheid en veiligheid. Alle technische nummers van de AVN zijn ongeschikt bevonden voor wedstrijden. Een aantal wordt ook bestempeld als onveilig. Vervanging dient in de ogen van het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders dan ook zo snel mogelijk plaats te vinden.

Het college wil daarbij ook de extra lichtmasten voor rekening van de gemeente nemen. Verlichting wordt in de sportnota als basisvoorziening genoemd. Op dit moment is de baan niet goed verlicht, hetgeen tot onveilige situaties kan leiden.

GROEI De atletiekvereniging heeft de laatste jaren met een sterke groei te maken. In 2014 had de vereniging op 1 januari 224 leden. Dit jaar was dat aantal gegroeid tot 325 leden, waaronder 125 jeugdleden. Daarnaast zijn er nog rond de 45 triatlonleden, 120 runners, 20 mensen die aan nordic walking doen en 15 leden met een lichamelijke of geestelijke beperking. Daarmee is, zo concludeert het college, voldoende aangetoond dat de vereniging levensvatbaar is.

De vereniging heeft daarnaast de afgelopen jaren flink zelf geïnvesteerd in de accommodaties. In 2012 heeft de vereniging zelf de nieuwe asfaltlaag van de atletiekbaan betaald. Ook de eerste twee lichtmasten zijn uit eigen middelen betaald. Daarnaast hebben de leden rond de duizend uur meegewerkt aan het opknappen van de club-kleedaccommodatie. Dat maakt dat het college de aanvraag om subsidie rechtvaardig vindt.

GELIJKTIJDIG Op dit moment zijn de technische onderdelen vooral in het midden van de tweehonderdmeterbaan gesitueerd. Dat maakt dat er niet of nauwelijks gelijktijdig gebruik van kan worden gemaakt. Door de atletiekunie is een ontwerp gemaakt waardoor de onderdelen wel wedstrijdgeschikt zijn en het geheel ook veiliger kan worden gebruikt.

Rond Luxool speelt momenteel de vraag of een deel van de sportvoorzieningen wellicht beter kunnen worden verplaatst. De verwachting van het college is dat het opstellen van plannen voor dit gebied nog wel enkele jaren in beslag nemen. Voor de AVN is deze termijn te lang om onveilige en/of afgekeurde technische onderdelen te hebben. Een klein deel van de voorzieningen kan worden meegenomen naar een eventuele nieuwe accommodatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie