Han Verhoog zet Nijkerk op de kaart.
Han Verhoog zet Nijkerk op de kaart. ARJEN GERRITSMA

Van Heugten, Blankesteijn, Verhoog en Beekhuis blikken terug

31 december 2018 om 12:37 lokaal

NIJKERK Het jaar 2018 nadert zijn einde. Tijd om terug te blikken met een aantal hoofdrolspelers uit het Nijkerkse nieuws. Janneke van Heugten zette haar eerste stappen in de politiek, Teuno Blankesteijn opende het Paashuis, en Han Verhoog en Machteld Beekhuis werkten aan de citymarketing.

Maranke Pater

Voor Janneke van Heugten startte afgelopen jaar spannend als kandidaat raadslid voor PRO21. Ze ondervond aan den lijve hoe belangrijk het is dat mensen gaan stemmen.

Met twee stemmen tekort leek ze haar ambitie om vanuit de gemeenteraad meer voor de gemeente Nijkerk te mogen betekenen in de koelkast te moeten zetten. ,,Na de coalitieonderhandelingen ging mijn partijgenoot Nadya Aboyaakoub-Akkouh voor een tweede termijn als wethouder aan de slag. Daardoor schoof ik alsnog de gemeenteraad in.

Vanuit mijn werk zet ik mij er al tien jaar voor in dat meer verschillende mensen in de media gehoord worden. Er meer verschillende mensen een podium krijgen om hun mening, kennis of ervaring te delen. Op die manier krijg je een beter beeld van wat er echt speelt en kun je ook tot betere oplossingen komen. Het is daarin vergelijkbaar met Samen aan Zet in onze gemeente waarin je ook samen tot een completer beeld komt. Door de ontwikkeling van de lokale politiek naar dichter bij de inwoners was de stap om mijzelf kandidaat te stellen ineens helemaal niet zo gek meer. Niemand in mijn omgeving reageerde ook verbaasd. Dat zegt wel genoeg, denk ik. Door je kandidaat te stellen, zit je natuurlijk niet direct in de raad. De verkiezingstijd was intensief, maar ook boeiend. Na de verkiezingsuitslag kwamen er regelmatig mensen naar mij toe om te zeggen dat ze toch wel waren gaan stemmen als ze geweten hadden dat ze mij daarmee echt in de raad hadden kunnen krijgen. Kennelijk hebben nog veel mensen het idee dat hun stem het verschil niet kan maken. Mijn voorbeeld illustreert heel mooi hoe belangrijk het is dat je jouw stemrecht niet opzij schuift.

Ik ben blij dat ik de stap richting de lokale politiek heb gezet. Al is het vele papierwerk niet favoriet bij mij. Natuurlijk lees je de stukken, maar ik hoor nog veel liever van de mensen zelf hoe ze tegen iets aankijken. Wat hun ervaringen zijn. Mensen verwachten vaak dat ik door mijn achtergrond gemakkelijk een woordvoering doe. Nou, ik kan je zeggen dat ik veel liever met bijvoorbeeld mensen van het gebiedsteam, jongerenwerkers of inwoners spreek. Maar een klein deel van wat een raadslid doet is zichtbaar voor iedereen. Ik vind juist het deel wat niet zichtbaar is het leukste aan het raadswerk. De gesprekken die je voert. En dan vooral de juiste vragen stellen en zo naar boven halen waar iets knel zit. Of waar juist een oplossing zit. Als goede voornemen heb ik om toch ook mijn eigenwijze blik op dingen te behouden. Dat je nieuw bent, zorgt ervoor dat je anders tegen de meeste dingen aankijkt. Die toegevoegde waarde moet je koesteren, vind ik."

Teuno Blankesteijn van 2B is één van de drijvende krachten achter het Paashuis, een ontmoetingsplek voor inwoners van de wijken Beulekamp, Paasbos en Strijland. ,,In september zijn we open gegaan. We hebben meegedraaid in het Samen Aan Zet-verhaal en ons hard gemaakt voor ontmoeting op buurtniveau. We wilden ons hard voor maken voor Paasbos. In september hebben we het Paashuis geopend. We zijn heel erg blij waar we nu staan. Voor we startten, gingen we de buurt in om te horen wat de buurtbewoners belangrijk vinden. Tijdens die ronde waren er ook gelijk mensen die zich opgegeven hebben als vrijwilliger voor activiteiten en als gastvrouw of gastheer.

ACTIVITEITEN We zijn begonnen met verschillende activiteiten, zoals de maandelijkse buurtmaaltijd. Dit was eerst een maaltijd met twintig plekken, en inmiddels lopen we tegen de dertig plekken per buurtmaaltijd. Je merkt echt dat mensen behoefte hebben aan contact met elkaar. We hebben een stamppotmaaltijd georganiseerd en een Italiaanse maaltijd, de volgende keer wordt het een Syrische dis. Er zijn diverse mensen uit de buurt die willen komen koken. Het is zo leuk dat het elkaar aantrekt. Mensen steken elkaar aan om het koken voor hun rekening te nemen. We zijn nu ook met een groepje Marokkaanse vrouwen in gesprek om een maaltijd te bereiden. Door de maaltijden ontstaat verbinding. Je leert elkaars achtergrond kennen. Er zijn ook veel oudere mensen die komen eten. Voor meerdere mensen is het een belevenis om samen met anderen te eten, zeker voor mensen die eenzaam zijn.

We staan open voor nieuwe activiteiten. Als er iemand met een idee komt, dan staan we daar voor open. We hebben naast de Buurtmaaltijden ook een buurtlunch, klaverjasmiddag, kinderknutselmiddag en high tea georganiseerd. Jonge ouders zijn ook een doelgroep die graag met elkaar in contact komen. We zijn heel blij dat de buurt enthousiast is over het Paashuis. We zijn aan het onderzoeken wat de behoefte is onder jongeren, bijvoorbeeld om ondersteund te worden met hun schoolwerk. We horen geluiden over kinderen die niet geholpen kunnen worden met hun huiswerk door hun ouders. We hopen dat er mensen zijn die vrijwilliger willen worden en een soort opa- of omafunctie willen innemen en de kinderen willen helpen om hen bijvoorbeeld te overhoren voor school."

Op 31 mei 2018 werd de Stichting Citymarketing Nijkerk opgericht. Han Verhoog is de voorzitter van het bestuur en Machteld Beekhuis werd benoemd tot Citymarketeer om Nijkerk op de kaart te zetten onder het merk: Lekker Nijkerk - Stad vol Smaak

Han Verhoog: ,,We hebben op het gebied van Citymarketing voor Nijkerk al behoorlijk veel bereikt in 2018. Wat begon als de werkgroep Sterk Merk Nijkerk in het kader van het Platform Binnenstad en Samen aan Zet is uitgegroeid tot de Stichting Citymarketing Nijkerk, waarin inmiddels een Citymarketeer en een Marketingcommunicatie expert actief zijn. Met de slogan Lekker Nijkerk - Stad vol Smaak zijn we bezig om Nijkerk op de kaart te zetten om zo groei te bewerkstelligen in het aantal bezoekers, de bedrijvigheid en inwoners van Nijkerk. Om dat te bereiken werken we op twee sporen: online en offline. Online zijn we actief op social media zoals Facebook, YouTube en Instagram, en één van onze belangrijkste projecten in 2018 was de website lekkernijkerk.nl, een website die ontworpen is om DE plek te worden waar mensen naar toe gaan om informatie over Nijkerk te vinden. Wat is er te doen, waar kan ik winkelen, eten, recreëren, enz. Belangrijk is dat deze site de Nijkerkse binnenstadsondernemers een platform geeft om zich te presenteren. Momenteel hebben al 182 ondernemers hun eigen pagina hier! Offline geven we Lekker Nijkerk zoveel mogelijk gezicht door het logo in de binnenstad te plaatsen en op de toegangswegen naar de stad.''

Machteld Beekhuis: ,,Voor 2019 hebben we plannen opgesteld om op deze basis verder te bouwen. We willen het "merk" Nijkerk verder uitdragen en tegelijkertijd samenwerken met organisatoren van evenementen en activiteiten om zoveel mogelijk onder de paraplu van Lekker Nijkerk te laten plaatsvinden. Zo straal je als stad eenheid uit en communiceer je elke keer dezelfde boodschap naar de doelgroepen. Daarnaast leggen we de nadruk op het creëren van verbindingen tussen de verschillende belanghebbenden in Nijkerk, of het nu scholen, bedrijven, inwoners of sportclubs betreft. Een goed voorbeeld daarvan was het pop-up diner dat door Nijkerkse scholen en horeca gerealiseerd werd en een groot succes was. En het gaat in 2019 niet alleen om de binnenstad, maar om heel Nijkerk. Het gaat om meer mensen die hier komen winkelen, eten, wonen, werken, recreëren en verblijven. Daarbij richten we ons op de Nijkerker uit een nieuwbouwwijk net zo goed als inwoners uit Vathorst, Putten of Zeewolde. Dus enerzijds de boodschap naar de doelgroepen brengen en anderzijds nog meer redenen scheppen om een bezoek aan Nijkerk te brengen. Want Nijkerk moet natuurlijk de beloftes die gemaakt worden ook waarmaken, dan komen de mensen ook meerdere keren terug.''

Het Paashuis werd in 2018 geopend.
Janneke van Heugten debuteerde als raadslid in 2018.
advertentie
advertentie