Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Gemeente moet beleid huishoudelijke hulp beter onderbouwen

11 december 2018 om 06:30 lokaal

NIJKERK Nijkerk moet het beleid rond de huishoudelijke hulp beter gaan onderbouwen. Dat eist de Centrale Raad van Beroep, die wel van mening is dat de onderliggende rapporten van het adviesbureau KPMG en HHM deugdelijk en onafhankelijk zijn.

Wijnand Kooijmans

De gemeente Nijkerk werkt tot nu toe met een indicatieprotocol om te bepalen op hoeveel uren huishoudelijke hulp inwoners recht hebben. Het protocol is gebaseerd op onderzoeken van de beide adviesbureaus. Door rechtbanken in Nederland werd echter verschillend geoordeeld over deze onderzoeken.

VRAAG Strijdpunt was steeds de vraag of het toegekende aantal uren hulp bij het huishouden was gebaseerd op onafhankelijk en deugdelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor het schoonhouden van een huis. Formeel ging de zaak in Nijkerk over drie individuele situaties rond de toekenning van huishoudelijke hulp waar tegen beroep was aangetekend door betrokkenen.

HOGER BEROEP Om de gewenste duidelijkheid te krijgen is Nijkerk in hoger beroep gegaan bij de Centrale Raad van Beroep als hoogste rechtsorgaan op dit terrein. De Centrale Raad van Beroep komt nu tot de conclusie dat de onderzoeken deugdelijk zijn. Omdat de gemeente echter andere beleidskeuzes heeft gemaakt, vindt de Raad dat de onderzoeken niet volledig als onderbouwing voor het gemeentelijk beleid kunnen worden gebruikt.

NIEUW PROTOCOL Wethouder Harke Dijksterhuis: ,,We gaan zo snel mogelijk aan het werk om ons indicatieprotocol te actualiseren, waarin we aan de ene kant het Nijkerkse ruimhartige beleid behouden en aan de andere kant de indicaties beter onderbouwen. We hopen dit nieuwe protocol met een paar maanden te hebben. Ons uitgangspunt blijft dat inwoners de huishoudelijke hulp krijgen die ze nodig hebben, uitgaande van de persoonlijke situatie en wat men zelf, met hulp van de omgeving, nog kan."

VERANDERING Onduidelijk is nog of een andere wijze van indiceren voor mensen in de praktijk een verandering meebrengt. Tot het moment dat er een nieuw protocol is zal de gemeente in lijn met de uitspraak en met behoud van maatwerk indiceren. Bij ongewijzigde omstandigheden behouden de huidige gebruikers van huishoudelijke hulp de uren die ze toegekend hebben gekregen. De gemeente verwacht betrokken inwoners over een paar maanden verder te kunnen informeren.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie