GGD: voorzichtig met kwik

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GGD’en in Gelderland en Overijssel waarschuwen mensen voor kwik. Kwik is veel gevaarlijker voor de gezondheid dan de meeste mensen denken. De verkoop van de meeste kwikhoudende producten is sinds een aantal jaren verboden. Toch gebeuren er nog vaak ongelukken met kwik. Het gaat dan meestal om een ouderwetse barometer of thermometer die is gevallen. Om ongelukken te voorkomen, adviseert de GGD om producten met kwik uit voorzorg in te leveren als klein chemisch afval.

De laatste jaren blijkt dat kwik meer risico’s voor de gezondheid heeft dan iedereen dacht. Zeker als mensen het gevallen kwik niet of verkeerd opruimen. Kwik komt vrij als een voorwerp met vloeibaar kwik valt, zoals een ouderwetse koortsthermometer, buitenthermometer of barometer. Het kwik verspreidt zich in kleine bolletjes. Ze zijn zo klein dat het moeilijk is om ze allemaal op te ruimen.

Schadelijke kwikdamp

Uit het gemorste kwik ontstaat kwikdamp. Als mensen deze kwikdamp langere tijd inademen, krijgen zij ernstige klachten. Het ingeademde kwik kan het centrale zenuwstelsel en de nieren aantasten. Kinderen zijn gevoeliger voor kwikdamp dan volwassenen. Ook zwangere vrouwen vormen een risicogroep, want kwikdamp kan schade toebrengen aan het ongeboren kind.

Adviezen

De GGD wil problemen met kwik voorkomen. Het beste is om voorwerpen met veel kwik uit huis te verwijderen. Lever een oude koortsthermometer of ouderwetse barometer in als chemisch afval bij de milieustraat.

In spaarlampen, TL-lampen en fluorescentielampen (beamer, lcd tv’s, laptop) zit ook kwik. Dit is maar heel weinig, en deze producten kunnen gewoon worden gebruikt. Bij breuk van een kwikhoudende lamp moet het kwik wel zorgvuldig worden opgeruimd.

Bij ongelukken met kwik geldt altijd: loop niet door het kwik, doe de ramen open, zorg dat zwangere vrouwen, kinderen en andere aanwezigen rustig de ruimte verlaten. Ga niet vegen, zuigen of poetsen, maar kijk op www.vggm.nl/kwik hoe het kwik veilig kan worden opgeruimd.

advertentie
advertentie