Regionale afspraken over taken jeugdzorg in 2015

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

NIJKERK/EDE - Zeven gemeenten in de regio FoodValley, waaronder de gemeente Nijkerk, hebben een akkoord bereikt met de Bureaus jeugdzorg in Gelderland en Utrecht. ,,We zijn er op een goede en constructieve manier uitgekomen", zegt wethouder Marije Eleveldnamens de PvdA in Ede.

Eleveld spreekt van een mijlpaal. Zij is blij dat Ede samen met de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Veenendaal vóór de uiterste termijn van 28 februari afspraken heeft kunnen maken. Het akkoord gaat over de functies die de beide bureaus in 2015 nog gaan uitvoeren.

Ook zijn er afspraken gemaakt over het budget. ,,We hebben eerst formele afspraken gemaakt, er is nog geen contract", beklemtoont de Edese. De afspraken worden uiteindelijk vastgelegd in een intentieovereenkomst met budgetafspraken voor 2015.

De zeven gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Bureau Jeugdzorg Gelderland en bureau Jeugdzorg Utrecht zijn vanaf die datum in beginsel niet langer verantwoordelijk voor de functie 'toegang en indicatie' en voor een deel van de zorgmeldingen. De gemeenten gaan deze functies in lokale teams neerleggen.

De beide bureaus Jeugdzorg gaan zich richten op andere taken waaronder jeugdbescherming en jeugdreclassering, crisisdienst/spoedeisende zorg en op de taken van het huidige Advies- en Meldpunt kindermishandeling.

In Ede gaat het om ruim duizend meldingen (in 2012) naar Bureau Jeugdzorg. Hiervan was ongeveer de helft toeleiding naar jeugdhulp. Zo'n twintig procent zijn zorgmeldingen en dan zijn er nog meldingen rondom jeugdbescherming en jeugdreclassering. Overigens kan één jongere van meer vormen van zorg gebruik maken. Een zorgmelding kan bijvoorbeeld hebben geleid tot toeleiding van hulp of een jeugdbeschermingsmaatregel.

advertentie
advertentie