Amnesty International Hoevelaken voert actie

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HOEVELAKEN - In het kader van de Internationale Vrouwendag wordt in Hoevelaken jaarlijks actie gevoerd door Amnesty International. Deze wordt gehouden op vrijdag 7 en zaterdag 8 maart in het centrum van Hoevelaken. De aandacht gaat speciaal uit naar de Chinese Liu Xia, die al ruim drie jaar onder huisarrest staat.

door Anneke Martini

Zij is de echtgenote van Liu Xiaobo die in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend. Woordvoerder Trees Brouwer: ,,Toen het Nobelprijscomité op 8 oktober 2010 bekend maakte dat Liu Xiaobo laureaat was, werd zijn vrouw direct onder scherp illegaal huisarrest geplaatst hoewel zij niets had misdaan. Wij willen als Amnesty Hoevelaken laten weten solidair te zijn met Liu Xia door voorbijgangers uit te nodigen een wens of groet te zetten op een kaart. Die kaarten worden via Amnesty naar haar verzonden."

Liu Xia (1-4-1961) is de vrouw van Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo (28-12-1955). Hij werd op 8 december 2008 gearresteerd en meer dan zes maanden onder 'huisarrest' geplaatst buiten zijn eigen woning en op een onbekende plaats. In de praktijk kwam dit neer op een situatie van eenzame opsluiting, zonder bijstand van een advocaat. Op 23 juni 2009 werd een formeel arrestatiebevel uitgesproken en op 25 december van dat jaar werd hij veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf; na een proces van slechts twee uur.

Lui Xiaobo werd veroordeeld omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het oproepen tot ondermijning van de staat. Hij zou tussen 2005 en 2007 zes artikelen hebben geschreven voor buitenlandse websites en het document Charta 08 hebben opgesteld, mensen hebben opgeroepen het document te ondertekenen en het online hebben gezet. Charta 08 werd in december 2008 gepubliceerd en is een document waarin ruim 10.000 ondertekenaars de Chinese regering oproepen tot democratische hervormingen en respect voor de mensenrechten. Personen die de Charta 08 ondertekenden, worden door de autoriteiten ondervraagd en lastig gevallen. In de zes gewraakte artikelen schreef Liu Xiaobo onder meer over corruptie, censuur, het een-partijsysteem en zijn ideeën over een politiek systeem dat is gebaseerd op het bestaan van meerdere politieke partijen. Liu Xiaobo verblijft in detentie in de Jinzhou gevangenis in Liaoning (Noord China).

Toen het Nobelprijscomité bekend maakte dat hij laureaat was, werd zijn vrouw direct onder illegaal huisarrest geplaatst, haar telefoon afgepakt en door de politie voor een bezoek aan haar man in de gevangenis gebracht. Onbereikbaar voor de pers. Zij is nu al ruim drie jaar aan een scherp huisarrest onderworpen, kan vrienden en familie niet meer zien wanneer zij dat wil en kan niet naar bijvoorbeeld een winkel gaan zonder te worden gevolgd. Telefoon en computer worden standaard afgetapt of zelfs in beslag genomen. Zij kan haar werk niet meer uitoefenen en haar familie wordt geïntimideerd en zelfs vervolgd. Haar broer, die de situatie onacceptabel vond, kreeg een gevangenisstraf van elf jaar, in een oneerlijk proces, wegens fraude. Wereldwijde verzoeken tot vrijlating worden door China genegeerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie