Column Randverschijnsel

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Het kluitje, de citroenen, de knollen en het riet

Om de stemmen van de kiezers te bemachtigen putten partijen zich deze weken uit in bezoeken aan allerlei verenigingen, het buitengebied, zorginstellingen en andere organisaties. En overal uiten ze hun bewondering, geven een mening en doen beloften. Want dat is het credo: 'hoe kunnen we de burger van Niekark wijs maken dat onze partij er wel even voor zal zorgen dat hetgeen wij beloven ook gebeurt en dat dit een stem op één van onze volksvertegenwoordigers rechtvaardigt'. Het (C)DA spant de kroon als het om beloften gaat. Glasvezel in het buitengebied? De democraten vinden dat dit er moet komen. Wordt geregeld. Wel graag even uw stem graag. Minder ambtenaren? Dan moet u bij het het (C)DA zijn. Ambtenaren zorgen alleen maar voor veel papier, zij dienen zoveel mogelijk geëlimineerd te worden. Stem op het (C)DA en er is geen ambtenaar meer veilig in Niekark. Populisme ten top. Je kunt geen facebookpagina openslaan deze dagen of een delegatie van het (C)DA is wel ergens op bezoek. Bij de manage. 'Tsjonge, wat hebben wij een mooie manege in Niekark. De manege moet blijven. Daar zorgt het (C)DA voor hoor!' Vinden de bewoners van de Wullenhovenstraat dat zij al jaren achtergesteld worden. Daar zal het (C)DA wel eens wat aan gaan doen. Nieuwe lantaarnpalen, elke dag een onderhoudsploeg in de straat. Geen enkele probleem. Als het moet komen Jan Poorter en de

zijnen wekelijks uw ramen lappen en uw stoepje schrobben. Zeggen ze. Maar dan wel graag even uw stem. Ondertussen ploegt de Vespacar van de Christenunie/SGP stilletjes voort. Nagenoeg al het zwerfvuil zal voor 19 maart as uit de gemeente Niekark verwijderd zijn. Dankzij de noeste buitendienst van CU/SGP. 'In de mensen een welbehagen...'. In plaats van een heitje voor een karweitje wil de CU/SGP graag uw stem voor al hun arbeid. Tijdens de opruimwerkzaamheden is het de partijleden trouwens opgevallen dat er zoveel hondenpoep ligt buiten de daarvoor bestemde plekken. Ja, dat constateer je als je een keer uit het pluche opstaat en de wijken ingaat. Als Cactus daar een column over schrijft en constateert dat BOA's zelden of nooit baasjes van loslopende of in het wild poepende honden verbaliseren, dan wordt er niet of nauwelijks aandacht aan geschonken. Onze BOA's schrijven nu eenmaal liever bonnen op vrijdagmiddag in de stad. Sorry, maar de CU/SGP gaat één keer de straat op, Boer heeft zich met veel moeite uit de Vespacar geworsteld, stapt midden in een dampende bolus, slaakt van boosheid een geciviliseerde strijdkreet en plots wordt hondenpoep wel als een probleem gezien.

VVD, Pro '21 en de Lokale Partij weten zich over enkele weken gesteund door de jeugd van Nijkerk. Deze partijen hebben geen probleem met een verruiming van het sluitingsuur in de horeca en worden voor dit standpunt tijdens hun verkiezingscampagne beloond door een actie die de jeugd van Niekark (en alle andere inwoners die wars zijn van betutteling) er toe moet bewegen op één van deze drie partijen te stemmen. Niet eerder vertoond in Niekark. Een heus stemadvies. Zal dit de verhoudingen binnen de raad op spectaculaire wijze doen kantelen? Het signaal is anno 2014 wel duidelijk: raadsleden doe straks wat je nu allemaal belooft! Luister en kijk niet alleen naar de burger ten tijde van de verkiezingsstrijd. Verkoop geen loze beloften. Dat ligt er allemaal zo dik bovenop. En als je zegt minder regels na te streven, doe dat dan ook, wedijver, strijdt en vecht daar voor. De burger wil geloofwaardige politici die doen wat ze zeggen. Niks meer en niks minder. En werp je als politieke partij niet op als de morele hoedster van de burgers van Niekark. Lees ze niet de les voor. Schrijf ze niet de wet voor. Vertel geen smoesjes en verkoop geen onzin tijdens de verkiezingsstrijd. Doe al helemaal geen loze beloften. Minder papier, minder regels, minder politieke bemoeienis, minder betutteling. Het signaal lijkt me zo langzamerhand wel duidelijk. Burgers van Niekark, stadgenoten, weest kritisch, let op uw zaak, laat u geen knollen voor citroenen verkopen en laat u al helemaal niet met een kluitje het riet in sturen.

Cactus

advertentie
advertentie