Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Tijd zat? Tijd om een potje professioneel te gaan schuren

29 december 2020 om 15:00 Klussen & Vrije tijd

NIJKERK Waarschijnlijk gaan veel mensen de komende weken binnen schilderen. Helaas is er tijd zat, in veel gevallen. Misschien is het een idee om eens te kiezen voor milieuvriendelijke, professionele binnenverven van de kleinere Nederlandse producenten. Voor het zo ver is, gaan we eerst professioneel schuren. Het schilderen komt in de volgende bijdrage aan bod.

Doe-het-zelvers fixen schuurklussen meestal met de delta, een schuurmachine met een driehoekig gevormde schuurvoet. Vakmensen gebruiken deze machine vooral voor het schuren van hoeken en randen. Wie tempo wil maken op grote oppervlakken, kiest voor de excentrische schuurmachine met ronde schuurvoet. Excentrisch verwijst naar de beweging van de schuurvoet: zowel roterend als uitslaand tegelijk. Zo kun je sneller meer materiaal weghalen. Schuurmachines van onder meer professionele merken als Festool, Makita en Mirka schuren merkbaar beter, kunnen makkelijker stof afvoeren en gaan ook langer mee. Wil je met regelmaat lang gaan schuren, overweeg dan de aanschaf van zo’n machine waar ook een stofzuiger bij hoort. Prijzig, ja, wellicht kun je de combi delen met buurtgenoten.

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

SCHUURLADDER Met schuren vergroot en verruw je het oppervlak waardoor de verf beter hecht. Met professionele schuurmiddelen zoals onder meer Festool Granat, Mirka Iridium en Siaspeed behaal je sneller goede resultaten. Ze blijven tijdens het schuren ook langer afnemen dan goedkopere schuurmiddelen.

Ga je een deur, trap of kozijn met de schuurmachine kaal maken of tot aan een verflaag schuren die nog goed aan de ondergrond is gehecht? Volg dan de schuurladder voor het meest strakke schilderresultaat: van grof naar steeds fijner schuurpapier. Op de foto zie je drie grove schuurpads P40, P80 en P100. Bij echt oude, vaak taaie verflagen loopt het wat fijnere papier P100 regelmatig te snel vol. Dan kies je voor het grovere P80 of P40, altijd even uitproberen. Houd wel rekening met dat het hout meer beschadigd raakt wat je met fijner schuurpapier moet corrigeren. Vergeet niet voordat je met schuren begint, het oude schilderwerk goed te ontvetten met Universol of St. Marc.

(De tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

BOLLE GLANS Een voorbeeld van de schuurladder. Je kiest voor het snel afnemen van verf tot op het kale hout voor het grove papier P80 (het aantal korrels per inch). Daarna schuur je met papier P120 en vervolgens met P180. Wil je niet tot het hout gaan, dan de oude verflaag met P120 en vervolgens P180 vlak schuren. Vervolgens zet je de watergedragen grondverf op. Door de juiste schuurstappen te nemen, wordt het schuuroppervlak fijner gemaakt en vergroot. Op de grondverf ga je na droging indien nodig onregelmatigheden plamuren. 

Na het plamuren zet je een matte, watergedragen verf op de grondverf, dan licht opschuren met papier P180 of P220, dat is fijn genoeg. Zet je een zijdeglans verf op de grondverf, dan deze eerste verflaag met P240 schuren en daar de tweede laag verf opzetten. Zet je een hoogglansverf op en wil je een mooie, bolle glans? Dan de eerste verflaag voorafgaand van het schilderen van de laatste laag schuren met papier P320.

SCHAVEN MET KLEINE MESJES Wil je een of meer trappen kaal maken waarop oude, taaie verflagen zitten, dan ben je met de Metabo lakfrees wat de trapreden en de stootborden betreft veel sneller klaar dan met een schuurmachine. De lakfrees schaaft met kleine mesjes verf snel tot aan het hout af. De machine is heel fijn af te stellen tot maximaal 0,3 millimeter. Maar je moet de frees desondanks wel in beweging houden. Anders schaaf je voor je het weet net even te diep in het hout. 

De machine is ook ideaal om deuren kaal mee te maken. De deuren dan wel uit de hengsels halen en op schagen leggen. Want verticaal werken is niet alleen minder vermoeiend, het levert ook een beter resultaat op omdat de machine beter is te sturen. Dankzij de mesjes aan de voor- en zijkant   kun je bij paneeldeuren ook de randen in een keer meenemen. 

(De tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn/KlusVisie

KOPEN OF LENEN Een voordeel van de Metabo: nauwelijks stofproductie. Wat zeker bij oude verflagen een pluspunt is. Want deze lagen kunnen het schadelijke loodwit bevatten dat schilders vroeger gebruikten. Het is verstandig om ook de lakfrees op een bouwstofzuiger aan te sluiten. De Metabo kun je tevens gebruiken om verweerd hout af te schaven en het gezonde hout met een schuurmachine vlak te schuren.

De lakfrees wordt vooral door professionals gebruikt, doe-het-zelvers zullen doorgaans deze machine niet vaak inzetten. Huren is dan ook een goede optie. Op het platform Peerby.com - ‘Waarom kopen als je kunt lenen?’ - staan een aantal te huur. Ook professionele verhuurders bieden de Metabo-lakfrees aan. Zelf kopen en uitlenen is uiteraard ook een optie. Weet dat je met de lakfrees op de kosten voor schuurpapier bespaart.

KALE HOUT De lakfrees produceert geen volkomen vlak houtoppervlak. Dus zul je het kale hout bij moeten schuren met de schuurmachine. Doe dan eerst een stukje met P80 en P120. Kijk wat het snelste gaat en het meest vlakke resultaat oplevert. Schuur vervolgens door naar P180, zet daar de grondverf op en volg daarna de schuurladder.

door Jaap van Rijn

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.

advertentie
advertentie