De modelboerderij De Harscamp, gebouwd door het echtpaar Kröller-Müller, speelt een hoofdrol in één van de negen afleveringen van de podcastserie Oorlog op de Veluwe.
De modelboerderij De Harscamp, gebouwd door het echtpaar Kröller-Müller, speelt een hoofdrol in één van de negen afleveringen van de podcastserie Oorlog op de Veluwe. Bibliotheek Nijkerk

Bibliotheek maakt podcastserie over oorlog op de Veluwe

2 juni 2020 om 17:07 Historie

NIJKERK De Bibliotheek Nijkerk laat een podcastserie maken over 75 jaar bevrijding op de Veluwe. In de podcastserie ‘Oorlog op de Veluwe’ staan persoonlijke verhalen tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal uit de gemeenten Barneveld, Ede, Ermelo, Nijkerk en Putten. 

De productie is in handen van de Nijkerkse historicus Anton van Renssen en de Veenendaalse musicus en geluidstechnicus Piet Nelemans. De serie komt in het najaar online op diverse podcastplatforms en op verschillende websites in de betrokken gemeenten.

De Nijkerkse historicus Anton van Renssen en de Veenendaalse musicus en geluidstechnicus Piet Nelemans maken gebruik van nieuwe en bestaande interviews met ooggetuigen en deskundigen. Ook lezen diverse mensen voor uit oorlogsdagboeken en historische documenten. De producenten werken samen met diverse organisaties, zoals de Vrije Universiteit van Amsterdam, erfgoedinstellingen en, in Nijkerk, met jongeren en docenten, onder meer van het Corlaer College.

De muziek die in de podcastserie wordt gebruikt, is van Nederlandse Joodse muzikanten die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust. De muziek mag worden gebruikt met toestemming van de Leo Smit Stichting in Amsterdam.

De volgende afleveringen staan vooralsnog gepland:
1 Ermelo: leven en werk van de Joodse wetenschapper Philip Abraham Kohnstamm.
2 Putten: gebeurtenissen op kasteel De Vanenburg.
3 Putten: de razzia en de gevolgen daarvan voor Putten.
4 Nijkerk: de gijzeling in het stadhuis.
5 Nijkerk: evacués uit Arnhem, mensen op hongertocht en noodziekenhuizen.
6 Nijkerk/Hoevelaken: de Organisation Todt (OT) en de bevrijding van Hoevelaken.
7 Barneveld: de slag om Voorthuizen.
8 Ede: boerderij De Harscamp en de evacués
9 Ede: de fatale wapendropping

Zowel de negen podcasts als de onderliggende geproduceerde content, zoals de volledige interviews, staan naderhand gratis ter beschikking voor culturele instellingen. Deze content kan worden gebruikt voor andere producties, zoals fiets- en wandelrouters en tentoonstellingen.

De vijf deelnemende gemeenten financieren een deel van de productie. Daarnaast is voor de serie een bijdrage toegekend door het Mondriaanfonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Een Duitse bunker uit de Pantherstellung bij Hoevelaken, gebouwd onder leiding van Organisation Todt, die tijdens de oorlog in Huize Hoevelaken was gevestigd. Deze organisatie speelt ook een rol in een van de negen afleveringen van de podcastserie Oorlog op de Veluwe.
advertentie
advertentie