Afbeelding
Pixabay

Deze maatregelen moeten energierekening van 500 huishoudens naar beneden brengen

7 december 2022 om 12:30 Economie

NIJKERK Voor april 2023 moeten er in minimaal vijfhonderd woningen in de gemeente Nijkerk energiebesparende maatregelen zijn aangebracht. Het is één van de onderdelen van de aanpak van energiearmoede waartoe is besloten door het college van burgemeester en wethouders.

De gemeente en Woningstichting Nijkerk hebben de handen ineen geslagen om de energiearmoede in de gemeente aan te pakken. Door TNO is in 2021 berekend dat door de stijgende energieprijzen en door de inflatie in Nijkerk 812 huishoudens met energiearmoede te maken hebben. Verwacht wordt dat dit aantal in de tussentijd al is toegenomen en nog verder toeneemt.

Energiearmoede betekent dat een huishouden meer dan tien procent van het inkomen moet besteden aan energie. Duidelijk is dat één op de zes huishoudens binnen de Woningstichting moeite heeft met het betalen van rekeningen. 

Energiearmoede betekent dat een huishouden meer dan tien procent van het inkomen moet besteden aan energie

PLAN VAN AANPAK Door de overheid zijn voor de aanpak van de energiearmoede extra gelden beschikbaar gesteld aan de gemeente. Op basis hiervan heeft het college van burgemeester en wethouders een plan van aanpak opgesteld. In totaal wordt een bedrag beschikbaar gesteld van 345.000 euro. Een budget van 200.000 euro wordt op een later tijdstip bestemd. Dat kan omdat het geld uiterlijk 31 december 2023 moet zijn besteed.

Het plan van aanpak gaat uit van vier sporen. Het Fixteam moet in de vijfhonderd woningen de energiebesparende maatregelen aanbrengen. Door de Woningstichting Nijkerk worden op eigen kosten op driehonderd woningen vier zonnepanelen gelegd. Energieambassadeurs en het Energieloket geven aan minimaal tweehonderd huishoudens tips om energie te besparen.

Van de huishoudens die energiearmoede kennen, krijgen er honderd een gratis energiescan aangeboden

SCAN Van de huishoudens die energiearmoede kennen, krijgen er honderd een gratis energiescan aangeboden. Zij worden vervolgens - binnen de bestaande mogelijkheden - begeleid naar het verduurzamen van hun woning. In het plan van aanpak wordt de focus gelegd op private woningen en woningen van corporaties.

Het Fixteam is een speciaal team. Door de maatregelen die zij nemen moet de tocht in een woning verminderen en moet minder warmte verloren gaan, met als gevolg minder verlies van energie. Door tocht tegen te gaan hebben bewoners minder energie nodig om comfortabel te wonen. Het gaat onder meer om het aanbrengen van radiatorventilatoren, tochtstrips, deurtstrips, een brievenbusborstel, het afkitten van lekkende kozijnen en andere energiebesparende maatregelen. 

ENERGIELABEL Het aanbrengen van zonnepanelen vindt plaats op woningen met een laag energielabel. De huurders gaan hiervoor een kleine huurverhoging betalen. Dat bedrag is zo is berekend, lager dan dat wordt bespaard op de energierekening. De eerste huurders hebben hierover inmiddels al bericht ontvangen van de Woningstichting. 

De maatregelen dragen bij aan de routekaart Energieneutraal Nijkerk 2050.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie