Afbeelding
BDUmedia

Column: Chocola

9 februari 2022 om 14:00 Column Column

Knutsel je eigen Paasbox. De uitnodiging komt wat infantiel op me over. Maar hé, dit gaat over de toekomst van (het hart van) mijn wijk, dus ik besluit all the way te gaan. Ik knip, vouw en plak om maximaal mee te gaan in de beleving van ‘een omwonende’. Nu ligt er een klein Paasboxje in ons huis dat me eraan herinnert dat ik woensdag 16 februari digitaal aanwezig ben bij een informatiebijeenkomst over Paasbos. 

Gemeente Nijkerk wil die avond graag horen of zij op de goede weg is met de ontwikkelde conceptgebiedsvisie die een hele hoop behelst. Op nijkerk.eu/paasbos is alvast een brochure te vinden waarin de visie met veel tekst en plaatjes wordt toegelicht. Ooit, toen ik mijn eerste stapjes zette in de lokale journalistiek, speelde er ook een dossier van herontwikkeling, rondom basisschool Het Baken en Huize Sint Jozef. Zonder die hele geschiedenis op te rakelen herinner ik me daarvan twee dingen: de spandoeken van omwonenden over ‘geen hoogbouw’ én het signaal dat de wethouder (destijds Renger Walet) niet luisterde. Deze keer krijg ik de kans van meet af aan mee te maken hoe zo’n proces van ideevorming tot uitvoering van de herontwikkeling van een wijk verloopt. Als omwonende. Interessant! 

‘Op 26 oktober 2019 was het Paasbosfestival. De opgehaalde wensen en ideeën van bewoners en ondernemers voor het centrumgebied zijn nu vertaald in een eerste versie van de gebiedsvisie’, lees ik in de uitnodiging. Dat belooft wat. De brochure ‘Paasbos; hart van de wijk’ laat een samenvatting zien van de oogst van dat festival. Ideeën over ontmoeten, eten, spelen, rust, muziek, beleving, creativiteit, winkels, buiten spelen, groen, voorzieningen, verkeer, sport, jongeren en zorg. Alleen dit rijtje thema’s laat al zien hoe nauw de verwevenheid van deze gebiedsvisie is met andere visies. Sloop je de sporthal in een wijk en kies je bij de herbouw voor een andere opzet, dan heeft dat impact op de totale sportvisie van de gemeente. Wil je doorgaand verkeer ontmoedigen en het gebied inrichten op langzaam verkeer, dan heeft dat gevolgen voor het gebruik van de wegen om de wijk heen. En dan is er nog de realiteit van veel te weinig woningen voor het aantal woningzoekenden en de daaruit voortvloeiende druk op de gemeente om te bouwen, bouwen, bouwen. 

Wat er nu ligt en volgende week besproken wordt is een eerste aanzet tot een recept om van al die benodigde samenhang én de wensen die geuit zijn door betrokkenen uit de wijk chocola te maken. Ik ga het met belangstelling volgen! 

Nelleke den Besten 

advertentie
advertentie