Afbeelding
Harry Koelewijn

Geen gehoor verzoek woning te schappen van monumentenlijst

8 augustus 2018 om 17:22 lokaal

HOEVELAKEN Het pand Nijkerkerstraat 26 in Hoevelaken wordt niet geschrapt van de lijst van gemeentelijke monumenten. Het college van burgemeester en wethouders heeft een verzoek hiertoe afgewezen.

Wijnand Kooijmans

De aanvrager heeft aangegeven dat de aanwijzing tot gemeentelijk monument geen voordelen oplevert maar alleen belemmeringen. De monumentale waarden van het pand worden overigens door aanvrager niet ter discussie gesteld. Directe aanleiding voor het verzoek wat dat een omgevingsvergunning moest worden aangevraagd voor het vervangen van het voegwerk.

ADVIES Het college vindt dat de aanwijzing als gemeentelijk monument alleszins is gerechtvaardigd. Dat is conform het advies van de commissie ruimtelijke kwaliteit. De huidige eigenaren hebben aangegeven bereid te zijn het pand goed te onderhouden. 

Volgens het college is de aanwijzing als gemeentelijk monument er juist voor bedoeld dat ook toekomstige eigenaren verplicht zijn het pand te behouden. Onderhoud dat verkeerd wordt uitgevoerd kan zowel de esthetische als bouwtechnisch grote schade aan het pand veroorzaken.

Door het college wordt er wel begrip voor opgebracht dat de eigenaren van zowel rijks- als gemeentelijke monumenten met extra kosten worden opgezadeld ten opzichte van panden welke niet als monument zijn aangewezen. In tegenstelling tot rijksmonumenten kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten de onderhouds- en restauratiekosten niet aftrekken van de belasting.

BUDGET Tot voor enkele jaren was er een gemeentelijk budget voor subsidies voor onderhoud en restauratie van gemeentelijke panden. Dit bedrag werd door de provincie Gelderland verdubbeld. Het gemeentelijk budget is echter op waardoor geen subsidie meer van de provincie kan worden verkregen. Het college wil hierover wel een fundamentele discussie gaan voeren met de commissie ruimtelijke kwaliteit. Inzet is of en op welke wijze er weer een gemeentelijke subsidiepot moet komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie