Harke Dijksterhuis, een nuchtere geboren Groninger.
Harke Dijksterhuis, een nuchtere geboren Groninger. Gemeente NIjkerk

Wethouderschap was voor Harke Dijksterhuis niet een wensdroom

2 augustus 2018 om 07:24 lokaal

NIJKERK Geboren en getogen in bijna het noordelijkste puntje van Nederland. Gestudeerd in Wageningen, acht jaar gewerkt bij Arcadis en de laatste twaalf jaar bij de provincie Overijssel. In een notendorp de carrière van Harke Dijksterhuis, één van de drie nieuwe wethouders binnen het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Acht jaar geleden nam Dijksterhuis de stap de politiek in te gaan. Niet zo verwonderlijk voor iemand die altijd al stond op het snijvlak van overheid en samenleving. Vier jaar was Harke commissielid in de gemeenteraad van Nijkerk, de afgelopen vier jaar gemeenteraadslid. Bij de laatste twee gemeenteraadsverkiezingen was hij campagneleider voor de ChristenUnie/SGP.

GEWORTELD Getrouwd, drie kinderen, dochters van acht en veertien en een zoon van twaalf. Nu dertien jaar in Nijkerk woonachtig en daar voelt hij zich goed geworteld. Te veel leeft nog het idee dat alleen maar achterkamertjes politiek wordt bedreven, is de mening van Dijksterhuis. Daar wil hij ver van blijven. Voor hem gaat het om de gevolgen van politieke besluiten in de samenleving. Hoe wordt met ouderen omgegaan, hoe met mensen met een handicap? Besluiten hebben daarop vaak een grote impact. Aan de belangen van alle inwoners van de gemeente Nijkerk wil Harke Dijksterhuis in zijn nieuwe rol graag een bijdrage leveren.

GEDREVEN Het wethouderschap is door Harke Dijksterhuis niet vooraf als een wensdroom gezien. ,,Ik wil met mensen werken. Besluiten nemen welke ten goede komen aan de samenleving. In het centrum van het gehele systeem werken eek mij wel leuk. Of je wethouder wordt hangt af van veel dingen, zoals de uitslag van de verkiezingen en de onderhandelingen. Daardoor is het wethouderschap op mijn pad gekomen."

Dijksterhuis wil zich met hart en ziel inzetten voor de samenleving binnen de gemeente Nijkerk. ,,Luisteren naar mensen. Het goede zoeken voor mensen die hier wonen en werken. Verbindingen leggen tussen mensen.'' Waarbij hij Nijkerk ziet als een mooie gemeente waar mensen nog een grote betrokkenheid bij elkaar hebben. Dat blijkt uit onder meer het vrijwilligerswerk en het aantal mantelzorgers. ,,Dat maakt Nijkerk een mooie gemeente om in te werken."

TEVREDEN Harke Dijksterhuis is tevreden met de portefeuilles die hij in het college voor zijn rekening mag nemen. Zoals de publieke gezondheidszorg, het verder ontwikkelen van Samen aan Zet. Eén van de thema's die zijn aandacht krijgt is duurzaamheid. ,,Op dat gebied komt veel op ons af. Er zijn al de nodige visies maar deze moeten we omzetten in plannen. Daarnaast vergrijst de samenleving. Dat maakt dat je, behalve voor starters ook goede woonvormen voor senioren moet bouwen en der zorg op peil blijft.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie