Patrick Burgers en Henk Kok bij hun gevonden vliegtuigbom.
Patrick Burgers en Henk Kok bij hun gevonden vliegtuigbom. Eigen foto

Patrick Burgers en Henk Kok vinden gigantische bom

25 juli 2018 om 07:18 lokaal

HOEVELAKEN Nadat vorige week maandag Patrick Burgers en Henk Kok in het Hoevelakense bos een op scherp staande vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog hebben gevonden, is een deel van het bos tot verboden gebied verklaard totdat de autoriteiten een besluit genomen over de plek waar de bom onschadelijk moet worden gemaakt. Als de bom veilig kan worden vervoerd, heeft een andere plek dan het bos de voorkeur.

Gerrit Steen

Het bijna één meter lange explosief van 500 Engelse ponden is na onderzoek afgedekt met zand en wordt de klok rond bewaakt. Volgens de EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) staat de bom waarschijnlijk nog op scherp. Patrick Burgers, amateurhistoricus en oprichter van de Repairclub Hoevelaken en Nijkerk, wist niet wat hij zag toen hij, op zoek naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, op 'iets heel groots' stuitte.
 

PRIO 1 Nadat we midden in een droge poel een oude ijzeren bloempot vonden, stuitten we vlak onder de bodembedekking en ruim boven de waterlijn op een blijkbaar eerder gegraven gat, vertelt Patrick Burgers. "Toen na korte tijd een ontstekingsdop zichtbaar werd, hebben we het gat afgedicht met bladeren en takken. De volgende morgen hebben we er een rood-wit lint omheen gespannen en belde Henk een kennis bij de EOD en stuurde ook foto's mee. Deze liet al weten dat het met grote waarschijnlijkheid een bom is en adviseerde direct 112 te bellen. Na contact te hebben gehad met de verkenner explosieven van de EOD kwamen ze snel met een terreinwagen en 'prio 1' (blauwe zwaailichten en sirenes) aangereden. Nadat de ontsteking door de EOD was schoongemaakt kregen we de bevestiging dat het gaat om een 500 Lbs MARK IV met een ontsteking type Pistool 44. De bom ligt bij een oude waterbron, die door de hitte van de afgelopen weken is drooggevallen.?"
 

TYPHOON "Tijdens de oorlog zijn jachtvliegtuiden zoals Spitfires en Hawker Typhoonvliegtuigen getest en geschikt gebleken om dergelijke bommen te dragen en te werpen. Onder iedere vleugel past zo'n bom. Het Typhoon type vliegtuig is ook het type waarmee wegen, treinsporen, Huize Hoevelaken en het Hoevelakense Bos is bestookt met bommen en 20mm Hispano mitrailleurs. Hiervan zijn in de omgeving van Hoevelaken veel hulzen en kogelpunten gevonden. De gevonden bom is heel dicht bij de Nijkerkerstraat terechtgekomen (40 meter), mogelijk om deze weg die door de Duitser als route gebruikt werd, te vernietigen. Waarschijnlijk zijn 1 of 2 bommen laag afgeworpen waardoor de gevonden bom niet tot ontsteking is gekomen. De bom lag op de witte dekzandlaag, slechts 70 cm onder het oppervlak. Omdat ons opviel dat de bodem op die plek wat afweek van de rest vermoedden we dat er iets lag."


SPANNEND "De laatste dagen waren spannend en heel druk. We zijn onder de indruk dat we door de autoriteiten toch goed op de hoogte mochten blijven. Vooral dat we meerdere keren met de bomexperts mochten praten, de bom nog weer konden zien na uitgraven en dat we in detail uitleg kregen over de werking van dit soort ontstekingen en bommen. We hopen dat we ook aanwezig mogen zijn bij de plaats, als besloten is of deze gigantische bom tot ontploffing gebracht moet worden of afgevoerd wordt. We werden uiteraard overstelpt door vragen van dorpsgenoten, waarbij we ons keurig hebben gehouden aan welke officiële informatie we mochten delen, hetgeen in handen is van de afdeling communicatie Gemeente Nijkerk."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie