Afbeelding
Archieffoto - ZHZActueel.nl

Veiliger gevoel bij inwoners

25 juli 2018 om 08:55 lokaal

NIJKERK Fysieke verloedering, sociale overlast en verkeersoverlast komen in de gemeente Nijkerk minder vaak voor dan regionaal en landelijk. Het aantal inwoners dat veel overlast ondervindt van rommel op straat en van parkeerproblemen is gedaald ten opzichte van 2013. Hardrijders belangrijkste probleem, gevolgd door hondenpoep en parkeerproblemen.

Wijnand Kooijmans

Inwoners voelen zich het vaakst onveilig op plekken waar groepen jongeren rondhangen. Het risico slachtoffer te worden van een woninginbraak is het hoogst. Sinds 2209 is er een dalende trend van het totale slachtofferschap. Ook het aantal slachtoffers van cybercrime is beduidend lager. Dit dan vier jaar geleden. Inwoners van de gemeente Nijkerk zijn binnen de veiligheidsregio Gelderland-Midden minder vaak slachtoffer van vermogensdelicten.

THUISLATEN De meest preventie maatregel is het aanbrengen van buitenverlichting. Ook worden waardevolle spullen meegenomen uit de auto. De minst genomen maatregelen is het thuislaten van waardevolle spullen om diefstal of beroving te voorkomen. Er is zelfs een daling ten opzichte van 2013. Ten opzichte van vergelijkbare gemeenten doen meer mensen het licht aan wanneer niemand thuis is. Maar zetten wel minder mensen hun fiets in een bewaakte fietsenstalling dan regionaal en landelijk.

De inwoners van de gemeente Nijkerk zijn meer tevreden over het politiecontact dan de andere gemeenten in de regio. Over het functioneren van de politie in het algemeen en ook in de eigen woonbuurt is men echter minder tevreden dan regionaal en landelijk. Ten opzichte van de regio is men bovendien ook minder tevreden over de beschikbaarheid van de politie.

OVERLAST In Nijkerk-stad wordt een lager rapportcijfer voor de leefbaarheid en veiligheid gegeven dan de gemiddelde Nijkerker. In Nijkerkerveen zijn de inwoners vooral minder tevreden met de leefbaarheid dan gemiddeld in Nijkerk. Dit houdt verband met het feit dat de inwoners van deze kern bovengemiddeld veel overlast ondervinden.

In Hoevelaken zijn de inwoners minder tevreden over het functioneren en de beschikbaarheid van de politie in de buurt dan gemiddeld in Nijkerk. Inwoners van Nijkerk-stad zijn juist positiever over het functioneren van de politie in hun buurt. De inwoners van de wijk Corlaer zijn bovengemiddeld tevreden over de fysieke voorzieningen in de wijk, terwijl de sociale cohesie in de wijk juist minder goed wordt beoordeeld dan gemiddeld in de gemeente.

Van de aangeschreven inwoners heeft 39 procent deelgenomen aan de veiligheidsmonitor. Dat is voldoende om een representatief beeld te verkrijgen. Daarnaast hebben zeventig inwoners deelgenomen aan de landelijke veiligheidsmeter. Deze zijn meegenomen in de uiteindelijke resultaten.

WOONBUURT Inwoners zijn als het gaat om de leefbaarheid in de woonbuurt het meest tevreden over de verlichting. Het minst tevreden zijn ze over de voorzieningen voor jongeren. Ten opzichte van 2013 is er een duidelijke daling als het gaat over het onderhoud van grijs en groen.

In Nijkerkerveen en het buitengebied geldt dat de tevredenheid over de buitenverlichting, speelplekken voor kinderen en voorzieningen voor jongeren lager dan het gemiddelde cijfer dat door de inwoners hieraan wordt gegeven. In Hoevelaken is men minder tevreden over het onderhoud van het groen dan gemiddeld binnen de gemeente.

Minder dan een kwart van de mensen vindt dat de mensen elkaar in de buurt nauwelijks kennen. Het meest kritisch zijn de bewoners over het contact tussen buurtbewoners, iets meer dan een derde geeft aan veel contact te hebben met andere buurtbewoners.

AANDACHT Bijna vier op de tien inwoners zijn (zeer) tevreden over het functioneren van de gemeente met betrekking tot leefbaarheid en veiligheid. Het minst tevreden zijn de inwoners over de aandacht die de gemeente heeft voor het verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid. In Nijkerkerveen en Hoevelaken zijn de inwoners minder tevreden over de mate waarin de gemeente de buurt betrekt bij de aanpak van leefbaarheid en veiligheid dan de gemiddelde Nijkerker. In Hoevelaken is 77 procent van de deelnemers bovendien ontevreden over de informatieverstrekking door de gemeente op dit punt.

Bijna tweederde van de inwoners geeft aan dat hondenpoep op straat wel eens voorkomt. Rommel op straat komt volgens de helft voor. Vernieling van straatmeubilair en het bekladden van muren of gebouwen komen het minst voor.

DRONKEN In Nijkerk-stad wordt de meeste overlast ondervonden van dronken mensen op straat. In Corlaer is dit het gebruik en de handel in drugs. In Nijkerkerveen zijn buurtbewoners vaker de oorzaak van sociale overlast dan gemiddeld binnen de gemeente Nijkerk.

In de wijk Corlaer wordt minder verkeersoverlast ondervonden dan gemiddeld. Overlast van te hard rijdend verkeer is het grootst in het buitengebied. Eén op de tien inwoners geeft aan wel eens overlast te ondervinden van de horecagelegenheden. Geluidsoverlast doet zich het meest voor in Nijkerkerveen.

DALING Maar één procent van de inwoners van de gemeente Nijkerk is de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geworden van een geweldsdelict. Een aanzienlijke daling ten opzichte van het eerder onderzoek in 2013. Van de geweldsdelicten wordt veertig procent gemeld bij de politie.

Van de vernielingen wordt 27 procent gemeld bij de politie. De bereidheid aangifte te doen op dit punt is daarmee hoger dan landelijk en regionaal. Het aantal vernielingen is het laagst in het buitengebied. Van de inwoners van de gemeente Nijkerk is vier procent slachtoffer geworden van koop- of verkoopfraude.

Bewoners van het buitengebied hebben minder vaak extra veiligheidssloten op de buitendeuren. Inwoners van Hoevelaken echter meer dan gemiddeld in de gemeente Nijkerk. Inwoners van Nijkerk-stad hebben de meeste buitenverlichting, in Nijkerkerveen is dit hoger dan gemiddeld.

POLITIE Bijna vijftig procent van de bevolking geeft aan dat de politie niet zichtbaar genoeg is in de wijk. Ook wordt ten opzichte van de regionale en de landelijke cijfers vaker aangegeven dat de politie te weinig uit de auto komt en te weinig aanspreekbaar is. Wel vinden ten opzichte van vier jaar geleden meer inwoners dat de politie hen serieus neemt.

Bijna een derde van de inwoners van Nijkerk doet wel eens vrijwilligerswerk. Veruit de meeste personen helpen mee bij sportclub, vereniging, kerk, moskee, buurthuis of politieke partij. Opvallend wordt genoemd dat de inwoners van Hoevelaken vaker dan de gemiddelde Nijkerker vrijwilliger zijn bij de brandweer. Het meeste vrijwilligerswerk wordt gedaan door bewoners van Nijkerk-stad. In de wijk Corlaer en in Hoevelaken wordt gemiddeld minder vrijwilligerswerk gedaan dan in de totale gemeente Nijkerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie