Afbeelding
Stad Nijkerk

Bezwaar en zorgen om verkeersveiligheid dependance Het Baken

24 november 2022 om 11:17 Onderwijs

NIJKERK Er is één bezwaar ingediend tegen de tijdelijke huisvesting van basisschool Het Baken op de parkeerplaats van de sporthal aan de Watergoorweg. Dat bezwaar gaat met name over privacy en uitzicht. 

Het gaat om een formeel bezwaar dat inmiddels is behandeld door de commissie bezwaarschriften. Die commissie verwacht binnen zes weken een advies te kunnen uitbrengen aan het college van burgemeester en wethouders. Op basis van dat advies wordt een besluit genomen over het bezwaar.

FOLIE De toegezegde folie op de ramen is 21 november aangebracht door de gemeente. De folie moet inkijk richting woningen aan de Havenstraat voorkomen. Bewoners hadden kritiek geuit dat deze toezegging niet was nagekomen, maar dat is nu dus toch gebeurd. 

VERKEERSVEILIGHEID De gemeente heeft ook een brief van ouders ontvangen die zich zorgen maken over de verkeerssituatie bij de dependance. In de brief doen de ouders voorstellen voor aanpassingen aan de Watergoorweg. Het college zegt de voorstellen te onderzoeken en verwacht hier binnen enkele weken op terug te komen. 

Verder heeft een aantal omwonenden laten weten last te hebben van mensen die hun fiets op de stoep en in de brandgang parkeren. Door de gemeente wordt aangegeven dat deze overlast er ook al was voordat de noodopvang van het Baken daar een plek kreeg. Er zijn borden geplaatst waarop aangegeven staat dat het een voetpad is en daar geen fietsen geparkeerd mogen worden. Daarnaast staat er al een hekje/paaltje aan beide kanten van de brandgang. Deze maatregelen moeten mensen helpen om het fietspad te vinden.

NOODLOCATIE De tijdelijke noodlocatie is in gebruik genomen omdat het schoolgebouw van Het Baken aan de Groenestraat te klein is. De school heeft al anderhalf jaar gebruik gemaakt van de nieuwe school Holk in de wijk Doornsteeg. Deze school groeit echter snel en heeft de ruimte zelf nodig. De noodlokalen aan de Watergoorweg worden gebruikt voor de groepen vijf tot en met acht.

Geen van de andere scholen of gebouwen in de omgeving van Het Baken heeft ruimte om de vier groepen van Het Baken te huisvesten. De tijdelijke onderwijslocatie aan de Watergoorweg blijft een vaste oplossing tot een oplossing in de buurt van de Groenestraat is gerealiseerd. Dat hangt onder meer samen met de plannen voor de herinrichting van het terrein van Huize St. Jozef.

SCHOOLZONE Langs de Watergoorweg zijn inmiddels borden geplaatst met ‘schoolzone.’ Hierop wordt een adviessnelheid van vijftien kilometer per uur aangegeven voor het doorgaand verkeer op de weg. Op de Havenstraat is een ‘smiley’ geplaatst met dezelfde adviessnelheid. Ook weggebruikers worden gewezen op het extra verkeer rond de begin- en eindtijden van de school, tussen 8.15 en 8.30 uur en tussen 14.15 en 14.30 uur. Veel kinderen komen namelijk op de fiets en moeten de Watergoorweg oversteken ter hoogte van het fietspad naar de Doornsteeg. 

Omwonenden is de belofte gedaan dat de noodlokalen na de tijdelijke huisvesting van Het Baken weer verdwijnen en niet gebruikt zullen worden voor andere doeleinden. Scholen met eventueel ruimtegebrek moeten uitwijken naar andere locaties.

advertentie
advertentie