Saskia van den Berg, Elly van Geest, Theo Slijkerman en Jan van de Kuinder met de mammoettand.
Saskia van den Berg, Elly van Geest, Theo Slijkerman en Jan van de Kuinder met de mammoettand. Maranke Pater

Expo Nijkerk en de Zuiderzee

23 juni 2018 om 08:09 lokaal

NIJKERK De honderdste verjaardag van de Zuiderzeewet wordt groots gevierd in Nijkerk. Zowel in Museum Nijkerk als bij Stoomgemaal Arkemheen zijn verschillende activiteiten te beleven tijdens de gezamenlijke expositie 'Nijkerk en de Zuiderzee'. De expositie vindt op beide plekken plaats.

Maranke Pater

De Zuiderzee - waar ook Nijkerk aan lag- stond in open verbinding met de Noordzee. Theo Slijkerman, vrijwilliger bij het museum: ,,De wet was bedoeld om enerzijds de veiligheid van de Nederlandse kusten te verbeteren en anderzijds door inpoldering meer landbouwgrond te verkrijgen ten behoeve van de voedselvoorziening. Op 14 juni 1918 werd de Zuiderzeewet gepubliceerd." Dit was al in 2016 voor het museum aanleiding om een expositie te gaan voorbereiden met als thema Nijkerk en de Zuiderzee.

Naast de overstroming in 1916 en de Zuiderzeewerken is het onderwerp verbreed met de historie van de zeepolder Arkemheen, de binnenvaart en de Arkersluis. En dat in samenwerking met stoomgemaal Arkemheen.

BOEK Van alle foto's van de watersnood is een boek samengesteld dat in de expositie ter inzage ligt. Saskia van den Berg, conservator van het museum: ,,De unieke polder Arkemheen is voor Nijkerk altijd een belangrijk gebied in relatie met de Zuiderzee geweest .We hebben voor deze nieuwe expositie dan ook Wim Hagoort, schrijver van het boek 'Het hoofd boven water' gevraagd om een inbreng." Jan van de Kuinder, oud-huisarts heeft als hobby de maritieme geschiedenis. Van de Kuinder: ,,De beurtvaart betekende een levendige handel op de Zuiderzee. Er zijn modellen te zien in het museum van schepen uit die tijd."

Naast de expositie in Museum Nijkerk worden er films vertoond over de geschiedenis van de polder Arkemheen en de watersnood van 1916. Er zijn archeologische vondsten te zien uit Archi, de vroegste nederzetting van Nijkerk, maar ook een opgegraven mammoettand en er worden speciale stadswandelingen georganiseerd. In stoomgemaal Arkemheen kunnen bezoekers een duik nemen in de onderwaterwereld. De zolder is als aquarium ingericht met vissen die in de Zuiderzee voorkwamen en de zoetwatervissen die er nu voorkomen.

MYSTERIE Elly van Geest, vrijwilliger van het bezoekerscentrum: ,,In ons deel van de expositie Nijkerk en de Zuiderzee hebben we het ook over Slot Hulkestein en het mysterie achter het verdedigingsslot dat in de golven verdween. Onderwaterarcheologen zijn in 1989 op de plek geweest en zeilers lopen weleens vast op de fundering van het slot. Door vrijwilligers is een diorama gemaakt van hoe Slot Hulkestein er uit heeft gezien." Henk de Koning heeft pentekeningen gemaakt van de bouw van de polderdijken die te zien zijn en er is een animatie te zien hoe je van water land maakt. ,,Voor kinderen zijn er leuke activiteiten. Zo kunnen ze leren te seinen in morsecodes en kunnen ze flessenpost maken."

Meer op www.museumnijkerk.nl en www.stoomgemaal-arkemheen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie