Plannen voor Hoevelaken gepresenteerd

9 juni 2018 om 18:33 lokaal

HOEVELAKEN De visie van de ondernemers in Hoevelaken en de initiatiefnemers voor een maatschappelijk plein in Hoevelaken botsen met elkaar. Vooral de wijze waarop in dit laatste plan het evenemententerrein zou worden ingevuld stuitte op bezwaren. Daardoor dreigde rond de ontwikkelingen een patstelling.

Wijnand Kooijmans

Dat was reden, na een gesprek met wethouder Wim van Veelen, de handen ineen te slaan voor de samenstelling van een vijftien leden tellende werkgroep. Met hierin een brede vertegenwoordiging van alle belanghebbenden en vanuit de gemeente Nijkerk Erik Praas. Bovendien werd ondersteuning gekregen van stedenbouwkundige Arnoud Meijer.

De bijeenkomsten hebben geleid tot meerdere opties. Deze worden maandag 2 juli gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in De Klepperman. Iedereen kan dan haar of zijn zegje doen over de plannen en eventueel nog nieuwe ideeën aandragen. De aanvang van de bijeenkomst is om 19.30 uur.

GESCHIEDENIS De gesprekken zijn, zo zegt Dirk Bakhuizen, gestart met een stukje geschiedenis. Wat moet behouden blijven, wat kan eventueel verdwijnen. Wat is belangrijk om een aantrekkelijk centrum in Hoevelaken te krijgen. Waarin de ondernemer de ruimte krijgt. En het centrum aantrekkelijk is voor zowel de eigen inwoners als de bezoekers.

Mensen hebben vanuit verschillende achtergronden over de eigen grenzen heen gekeken. Dat leidde tot de conclusie dat de Westerdorpstraat best een aantrekkelijke straat is. Er mag iets meer aandacht zijn voor de fietsers, maar in het algemeen wordt de straat in de huidige staat aantrekkelijk gevonden. Veel groen, een beetje rommelig maar niet noodzakelijk het huidige beeld te veranderen.

VERBINDING De noord-zuid verbinding kan echter wel worden verbeterd, zo was de eindconclusie. Zo kan er meer eenheid komen in de uitstraling. En moeten fietsers en voetgangers die gebruik maken van de kruizen voorrang krijgen op verkeer op de Dorpsstraat. Dat moet ook voor iedereen duidelijk worden gemaakt.

Dennis Toebast geeft aan dat men duidelijk niet de fout uit het verleden heeft willen maken. Geen eigen feestje voor de ondernemers maar een plan dat mag rekenen op een breed draagvlak. Dat maakt ook dat er meerdere scenario's zijn ontwikkeld. Waarbij, indien noodzakelijk, over het eigen belang van mensen is heengestapt.

BEPERKING Waarbij ook is beseft dat er soms belemmeringen zijn als het gaat om de uitvoering omdat het deels ook gaat om particulier eigendom. Al hebben een aantal al aangegeven mee te willen denken bij het vinden van de gewenste oplossingen.

In de plannen is meegenomen dat de bibliotheek graag naar het centrum verhuisd. Voor dorpshuis De Stuw zijn er plannen voor zowel verbouw als nieuwbouw. Ook is gekeken naar een oplossing voor een pand aan de Westerdorpstraat dat iedereen een doorn in het oog is.

Met de informatiebijeenkomst wil de werkgroep peilen of men op de goede weg zit. Daarna worden de plannen gepresenteerd aan zowel het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie