Afbeelding
Pixabay

Aanpassingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

12 januari 2022 om 13:00 Politiek

NIJKERK Het versterken van de eigen kracht en het sturen op kwalitatieve dienstverlening. Dat zijn twee speerpunten van het college als het gaat om de normalisatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

De wet is erop gericht dat gemeenten mensen met een ziekte of beperking en ouderen die thuis wonen ondersteunen. Het doel is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en dat zij goed mee kunnen doen in de maatschappij. Om de speerpunten te realiseren zijn de beleidsregels aangepast en aangescherpt. Ook worden stappen gezet om een sluitende begroting te krijgen. De kosten laten vooral de afgelopen periode een aanzienlijke stijging zien.

Onder meer is ingezet op het vergroten van de leesbaarheid van de beleidsregels. Hierdoor moet het zowel voor de inwoner als de uitvoerder duidelijk zijn uit welke stappen het proces bestaat en waarop de inwoner recht heeft. Hierdoor moet ook worden voorkomen dat de beleidsregels voor meerderlei uitleg vatbaar zijn. De belangrijkste wijziging is het invoeren van een eigen bijdrage van negentien euro per maand voor geldelijke tegemoetkomingen. Alle maatregelen moeten zorgen voor meer grip op de uitgaven voor uitvoering van deze wet.

Door Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie