De Repairclub Hoevelaken en Nijkerk komt zaterdag weer bijeen in De Stuw.
De Repairclub Hoevelaken en Nijkerk komt zaterdag weer bijeen in De Stuw. Gerrit Steen

Repairclub Hoevelaken is zaterdag actief

7 juni 2018 om 07:36 lokaal

HOEVELAKEN De Repairclub Hoevelaken en Nijkerk komt op zaterdag 9 juni van 14.00 tot 17.00 uur voor de tweede keer bijeen in dorpshuis De Stuw. De Repairclub is een maandelijkse bijeenkomst waar vrijwilligers proberen defecte apparaten te repareren. ,,Verrassend vaak zijn defecten eenvoudig te repareren, en dat is zoveel beter dan klakkeloos vervangen of achteloos weggooien", aldus voorzitter Patrick Burgers.

Gerrit Steen

Op de allereerste bijeenkomst van de Repairclub in Hoevelaken, op zaterdag 19 mei, hebben ze de eerste gasten met hun apparaten mogen ontvangen en zijn een aantal reparaties uitgevoerd. Burgers: ,,Binnengebracht werden onder meer een draadloze deurbel, een kruimeldief, een afstandsbediening en er is naar een drietal CD/DVD/BR spelers gekeken, waaronder een klassieke stereotoren. Onder het genot van een kopje koffie konden de eigenaren van hun apparaat het proces van demonteren en inspectie aan tafel volgen. Gelukkig niet alleen inspectie, er zijn ook defecten verholpen natuurlijk."

KRUIMELDIEF ,,Zo werd een boormachine weer losgemaakt, de afstandsbediening van binnen op de juiste wijze weer geleidend gemaakt, en een kruimeldief werkte spontaan weer toen het de Repairclub binnengebracht werd. Details over hoe we dat doen proberen we ter plekke te geven, met de wetenschap dat niet alles in ons bereik van kennis en kunde ligt. Ons team heeft het debuut met glans en plezier doorstaan. Op 9 juni doen we weer ons best om defecten te verhelpen. Het mag niet gaan om ingewikkelde of professionele reparaties en restauraties want daar zijn de bestaande winkeliers en bedrijven ten slotte voor, dat zijn de professionals."

REPARATIEBON Tijdens de bijeenkomst komt een gast met het defecte apparaat binnen en meldt zich bij de gastvrouw die een reparatiebon uitschrijft en een reparateur toewijst. Burgers: ,,Vervolgens neemt de gast plaats aan tafel van die reparateur. Uit ervaring weet ik dat gasten het spannend en leerzaam vinden om te mogen kijken en zelfs te mogen assisteren. Bewust proberen om te hergebruiken is voor velen een belangrijke stap in duurzaam denken. Omdat de tijd en expertise beperkt is op de bijeenkomst, wordt gestreefd om de herstelcyclus binnen een uur te voltooien."

KLEINE BIJDRAGE De Repairclub is een particulier initiatief, daarom wordt een kleine bijdrage (van 3 euro) per ingebracht apparaat gevraagd wat nodig is om materialen, gereedschap en huur van te kunnen betalen. Ook worden middenstanders en bedrijven aangemoedigd om een bijdrage te leveren in de kosten. Het Repairclub heeft onlangs een donatie in ontvangst genomen van Gered Gereedschap Nijkerk. De Repairclub bestaat uit vrijwilligers. Momenteel zijn dat vier reparateurs, een voorzitter, een penningmeester en een gastvrouw/coördinator. Reparateurs en medewerkers worden uitgenodigd om één keer per maand mee te helpen. Stuur een mail naar repairclub@xs4all.nl, of kijk op Facebook bij Repairclub Hoevelaken en Nijkerk. Op 1 september begint ook in Nijkerk een Repairclub, iedere zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie