Nieuw coalitieakkoord gepresenteerd

5 juni 2018 om 17:29 lokaal

NIJKERK De gemeente Nijkerk is financieel gezond en dat biedt de ruimte voor nieuwe initiatieven, ook van de inwoners. Dat werd duidelijk bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord 'Verbinden met ambitie.' Eén van de belangrijkste zaken daarin is dat de gemeente het Huis van de Stad in de Havenkom niet zelf wil bouwen. Er wordt gezocht naar een projectontwikkelaar. De gemeente kan dan de benodigde ruimte huren.

Wijnand Kooijmans

Onder leiding van formateur Eppie Klein is er lang gewerkt aan het nieuwe akkoord tussen ChristenUnie/SGP, PRO21 en VVD. De eerste partij levert met Wim Oosterwijk en Harke Dijksterhuis twee wethouders. Voor PRO21 keert Nadya Aboyaakoub terug in het nieuwe college, Mariëlle Broekman wordt de wethouder voor de VVD.

OUDEREN Marine Lanting (ChristenUnie/SGP) zegt dat iedereen mee moet kunnen doen binnen de gemeente Nijkerk. De komende vier jaar wordt extra ingezet op ouderen. Hierbij staat niet alleen de zorg voorop maar moeten ouderen ook mee kunnen doen in overlegorganisaties. Nijkerk moet tevens een dementievriendelijke gemeente worden waar mantelzorgers de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Ook wordt ingezet op duurzaamheid.

Irene Moes (PRO21) vindt dat kinderen een fijne kindertijd moet worden gegund. Waarbij de school een veilige plek is. Maar ook sport en bewegen moet worden gestimuleerd. De laaggeletterdheid wordt aangepakt. Kunst en cultuur krijgen meer aandacht.

WOONVISIE Er komt een nieuwe woonvisie met als doel de wachttijd voor een woning te verkorten. Ook komt er een nieuwe visie op mobiliteit met aandacht voor de fiets en de voetganger. Boudewijn van der Woerd (VVD) wil nadrukkelijk ook de twee oppositiepartijen CDA en De Lokale Partij betrekken bij het geheel.

Ondernemers binnen de gemeente Nijkerk moet de kans worden geboden de economie te versterken. Er moet een goed vestigingsklimaat zijn. Onnodige regels moeten worden geschrapt. In het buitengebied moet er ruimte zijn voor nieuw ondernemerschap,

RUIMTE De partijen zeggen nadrukkelijk dat de visies soms verschillend zijn, maar dat men elkaar op een groot aantal terreinen heeft gevonden. Het ambtsgebed blijft in ere waarbij ieder raadslid de vrijheid wordt geboden hier al of niet aan deel te nemen. Het streven blijft erop gericht in Nijkerk een eigen ambulancepost te realiseren.

Met de ontwikkeling van de binnenstad van Nijkerk en de Havenkom wordt verder gegaan. Het ingezette beleid rond het parkeren en de parkeertarieven wordt voortgezet. Samen aan Zet blijft voortbestaan, maar wel in een nieuw jasje.

PRIORITEIT Prioriteit wordt gegeven aan de preventie maar ook de aanpak van drugs en alcohol. De inzet van de toezichthouders van de gemeente wordt daarbij versterkt. Dat geldt ook voor de buurtbemiddeling. Streven is meer mensen aan te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ten aanzien van de zondag wordt voorzichtig omgegaan met nieuwe activiteiten, de huidige openstelling van de winkels is geen punt van discussie. De aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven moet worden verbeterd.

advertentie
advertentie