Hans den Haan met zijn nieuwe boek
Hans den Haan met zijn nieuwe boek Hans den Haan

Nieuw boek van Nijkerker Hans den Haan

10 december 2021 om 17:29 Lokaal Deel je nieuws

De Nijkerker Hans den Haan heeft weer een nieuw boek geschreven. Na zijn roman “Een schreeuw in haar hoofd” over zijn jarenlange huwelijk met een vrouw die schizofreniepatiënte was (in 2018 overleden), en de inmiddels op de Veluwe alom bekende “Toerististische sagengids van de Veluwe” is dit zijn derde boek. Het gaat over esoterie, weer iets heel anders dus.

De titel is “Natuuroverstijgende transformatie”. Hoe kom je er nou bij om zo’n boek te schrijven?

“Dit onderwerp heeft me al vanaf m’n achttiende geïnteresseerd,” zegt Hans. Maar ik kan me voorstellen dat weinig Nijkerkers (en Hoevelakers) weten wat het inhoudt.

Hoe leg je dat nou in het kort uit? vragen wij aan Hans.

“In het christendom zegt men dat de mens zondig is. En ook wel schuldig. Ik zeg dat we gebonden zijn aan de natuur. Daarmee bedoel ik dat we gewoon een soort dieren zijn: homo sapiens. Weliswaar heel slimme dieren. Maar toch. We hebben instincten en die instincten zorgen ervoor dat we ons niet altijd even goed gedragen. Zo kennen wij bijvoorbeeld territoriumdrift, groepsgedrag waarin een zekere rangorde in het spel is, de neiging onze eigen groep te verdedigen, seksueel gedrag, noem maar op. Oorlogen, maar ook discriminatie, pestgedrag en zondebokverklaring en allerlei andere ellende komen hieruit voort. Daar kunnen we niets aan doen. Het is nu eenmaal zoals we gemaakt zijn. Een wezen met instincten. Er is ook geen sprake van zonde of schuld. En vergeving van zonde speelt ook geen rol.

Veel mensen doen wel hun best. Maar blijkbaar is dit toch niet genoeg, gezien hoe het op de wereld eraan toegaat.

Natuuroverstijgende transformatie nu is een proces dat we uiteindelijk allemaal zullen ondergaan, dat ons gaat vrijmaken van die natuurgebondenheid. Van onze instincten. Dat noem ik de wedergeboorte. Zoals de kerk spreekt van wedergeboorte. Maar daarmee bedoelen ze toch iets anders. Maar er zijn overeenkomsten.

Er ontstaat een nieuw soort mens. Een mens vrij van de natuurinstincten.

Het klinkt onwaarschijnlijk. Maar het feit dat de gemeenschappelijke voorouder van de mens en de mensapen ooit via een lange weg zou uitmonden in een denkend en intelligent wezen, is ook onwaarschijnlijk. Toch is het gebeurd.

Ik heb dit natuurlijk niet zelf bedacht. Maar ik heb me gebaseerd op het werk van Sri Aurobindo, een Indiase filosoof, die leefde van 1872 tot 1950. Hij was mijn uitgangspunt.”

advertentie
advertentie