Zorgorganisatie Amerpoort begeleidt het dagelijks leven in de woongroep.
Zorgorganisatie Amerpoort begeleidt het dagelijks leven in de woongroep. Amervoorde
Ondernemer in beeld

Anouk wil graag nieuwe buren: ‘Bewoners zoeken elkaar op’

17 december 2021 om 14:10 Zakelijk

AMERSFOORT Aan de rand van het stadshart staat het gebouw van woongroep Amervoorde. Daar wonen 25 jongeren ieder in een eigen appartement. Samen genieten ze van de zelfstandigheid die mogelijk is omdat er voor ieder passende begeleiding is.

Arnoud J Spaaij

Stichting Woongroep Amervoorde is een initiatief uit 2017 van ouders met een kind met een verstandelijke beperking. Inmiddels wonen een groot aantal jongeren al sinds die tijd in het appartementengebouw dat werd gebouwd als kantoorpand. Het merendeel jongeren met het downsyndroom en anderen kunnen bijvoorbeeld niet lezen en niet schrijven.

DRAAI GEVONDEN De jongeren wonen zelfstandig. Eén van hen is Anouk (26). Ze woont sinds 2019 in Amervoorde en heeft er haar ritme helemaal gevonden. Haar ouders wonen vlakbij in de Indische buurt. „Dat is ideaal,” zegt haar moeder Karin, „Voor ons, en voor haar, lekker in de buurt al reist Anouk vanwege epilepsie doorgaans met de taxi. Anouk is heel taalkundig en gek op de boeken van Harry Potter en Jane Austen. In haar kamer heeft ze dan ook een eigen boekenkast. Het is echt haar eigen appartementje.”

Naast het appartement van Anouk is momenteel een woning leeg. Er is dus plek in de woongroep. Alle jongeren die in Amervoorde wonen hebben een zorgzwaartepakket tussen de 4 en 6. Zorgorganisatie Amerpoort begeleidt het dagelijks leven in de woongroep. Een orthopedagoog voert de procedure uit om te bepalen welke bewoners in Amervoorde kunnen wonen.

Hij bleek veel zelfstandiger te worden dan toen hij bij ons woonde. Nu maakt hij ook de zelf de toiletten schoon

EIGEN PLEK Maas heeft ook zijn thuis gevonden in Amervoorde. „Hij woont echt daar. Daar is zijn huis. Dat zegt hij zelf ook,” vertelt Emile, „Onze zoon komt nu bij òns op bezoek. Dat is fantastisch en hij geniet daarvan. Twee keer in de week gaat hij sporten en komt daarna bij ons eten. Dan komt hij echt bij ons op visite.” Maas woont in Amervoorde vanaf het begin. Hij heeft er zijn dagprogramma ontwikkeld. Voor hemzelf maar uiteraard zijn er in de woongroep ook huisregels. Emile: „Hij bleek veel zelfstandiger te worden dan toen hij bij ons woonde. Nu maakt hij ook de zelf de toiletten schoon.” Astrid, de moeder van Dieuwke (25), beaamt ook dat haar dochter een eigen plekje heeft. „Toen Diew nog bij ons woonde zei ze ‘Nee hoor ik ga altijd bij jullie blijven’ maar al na acht weken was het ‘Nee hoor, ik heb een eigen appartement’. We zijn er samen naar toegegroeid en nu kan ze, ze zal natuurlijk nooit helemaal op zichzelf wonen, haar eigen weg gaan.”

Vrijwel alle jongeren in Amervoorde vinden hun zelfstandigheid en hebben er ook hun gezamenlijke dagelijks leven. Ze zoeken elkaar op. Koken, gamen of kijken samen televisie. Als er iets is gebleken dan is het dat ze zich in Amervoorde verder kunnen ontplooien. De woongroep beidt maximaal 26 jongeren een plek. Wie interesse heeft, kan op onderstaand e-mail adres contact opnemen met secretaris van de stichting Hans Kop.

Stichting Woongroep Amervoorde
www.woongroepamervoorde.nl
woongroepamervoorde@gmail.com

advertentie
advertentie