Corlaer College-leerlingen bij het NK Debatteren voor Scholieren
Corlaer College-leerlingen bij het NK Debatteren voor Scholieren Gepko Hahn

Corlaer College naar finale NK Debatteren

23 november 2021 om 11:10 Lokaal Deel je nieuws

De debatclub van het Corlaer College is voor het eerst door naar de finale van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. De Nijkerkse leerlingen waren ijzersterk tijdens de derde voorronde van het toernooi en plaatsten zich als nummer dertien - van de 32 finalisten - voor de NK-finale op de Radboud Universiteit.

Na een wekenlange voorbereiding selecteerden docenten Liesbeth Quak en Gepko Hahn vijf leerlingen om te schitteren tijdens de derde voorronde van het NK: Perronne van de Beek, Lana Kilian, Charlotte van Hamersveld, Liam Groen en Tim Bakker.

Dit Corlaer-vijftal ging op vrijdag 19 november naar het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem om met 35 andere scholen te strijden voor de laatste vijftien finaleplaatsen. 

Bij deze vijfde NK-deelname begon het Corlaer sterk. Het Calvijn College was een geduchte tegenstander bij de stelling over het gratis huisvesten van eerstejaarsstudenten. Het mooie debat werd afgesloten met een sterke slotbeurt van Lana. De jury was na afloop lovend over de presentatievaardigheden van het Corlaer College. 

Het tweede debat over klimaatvluchtelingen was ook goed voorbereid, van een prachtige openingszin door Charlotte tot een pakkende uitsmijter van Perronne. De jury oordeelde dat de Nijkerkers op zowel argumentatie als presentatie het Calandlyceum hadden verslagen.

Ten slotte moest er ter plekke nog over één improvisatiestelling gedebatteerd worden. In twintig minuten moest de stelling over het afschaffen van taal/ en spellingregels voorbereid worden. Tim en Liam voegden een flinke dosis humor toe aan de argumenten. Lana en Perronne zorgden voor een mooi einde van het debat tegen het Adelbert College. 

Het Corlaer College had ook nog twee ijzers in het vuur bij het onderdeel Troublespeech, een korte speech van maximaal twee minuten. Maaike Dijksterhuis en Jonas de Jong leverden een prachtige speech af. 

Helaas plaatsten Maaike en Jonas zich niet voor de finale van de Troublesepeech. De groep leerlingen en docenten mocht wel juichen toen het Corlaer College genoemd werd als finalist van het NK Debatteren.

Het Corlaer College is uiteindelijk op de gedeeld negende plaats van de derde voorronde geëindigd; ruim voldoende voor een finaleplek. In de volledige lijst van alle voorrondes staat het Corlaer zelfs op een gedeelde dertiende plek van de 74 scholen. 

De debatclub gaat zich voorbereiden voor de finaledag op zaterdag 22 januari 2022 op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

advertentie
advertentie