Afbeelding
Maranke Pater

Illusionist Ronald Moray (57) overleden

24 oktober 2021 om 19:10 Mensen

NIJKERK Na een lange strijd is zaterdagavond Ronald Moray uit Nijkerk overleden. De illusionist is slechts 57 jaar oud geworden. Dat meldt de Telegraaf. Moray leed aan de ziekte van Kahler. 

Een week voordat illusionist Ronald Moray zaterdagavond zijn strijd tegen kanker verloor en op 57-jarige leeftijd overleed, hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima hem en zijn partner Gerrit van den Beek hun medeleven betoond. De koning en koningin deden dat in een brief, die de ’Master of Magic’ kreeg overhandigd tijdens een diner in het Noordwijkse Hotel van Oranje, waarvoor hij door de directie was uitgenodigd.

In de ’koninklijke’ brief werd de erkentelijkheid uitgesproken voor hetgeen Moray gedurende zijn carrière voor de koninklijke familie had betekend. Hij trad in besloten kring meerdere malen op voor de Oranjes. Zo vermaakte en verbaasde hij in 2002 de bruiloftsgasten die waren uitgenodigd in het Amstel Hotel in Amsterdam.

KLAAR OM TE STERVEN Moray vertelde drie weken geleden in gesprek met de Stad Nijkerk dat hij klaar was om te sterven. Al jaren leed hij aan de ziekte van Kahler, een aandoening van het beenmerg. Ronald: ,,Ik kan eigenlijk al niet eens meer op mijn benen staan zonder het risico te lopen mijn heupen te breken.” Tot het coronavirus uitbrak, had hij zijn ziekte goed onder controle. ,,Corona heeft er echt ingehakt. Ik heb door de ziekte vijf weken moeten revalideren in een militair ziekenhuis in Doorn. Ik kon zelfs weer lopen en op een gegeven moment zelfs zonder zuurstof. Ik mocht pas naar huis toen de zuurstoftank eraf ging. Thuis ben ik verder hersteld en ik was zo blij toen ik weer naar mijn schoonzus kon lopen die ook in onze wijk woont.”

Toch liep het anders. Moray kreeg pijn in zijn arm en zijn bovenarm bleek gebroken te zijn. De ziekte van Kahler was door zijn hele lichaam verspreidt. Afgelopen donderdag werd de pijn, die lange tijd onderdrukt werd met morfine, de magician te veel. Hij is in een licht slaap gebracht en zaterdagavond in de armen van zijn partner overleden. Zijn zus Alie, met wie hij een hechte band, was erbij. 

Later deze week zal definitief afscheid worden genomen tijdens een plechtigheid in de aula van het crematorium in Leusden.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie