Afbeelding
Pixabay

Tarieven voor belastingen in Nijkerk met 1,4 procent verhoogd

13 oktober 2021 om 11:30 Politiek

NIJKERK De tarieven voor de belastingen in Nijkerk worden voor het grootste deel met 1,4 procent verhoogd. Dat geldt ook voor de aanpassingen van de rechten en leges. De enige uitzondering geldt voor een tarief waar een ander percentage moet worden berekend om het kostendekkend te maken.

Voor de tarieven van de trouwboekjes is aansluiting gezocht bij de kostprijs. Dat betekent, zo zegt het college van burgemeester en wethouders, een geringe extra verhoging bovenop de genoemde 1,4 procent. Voor een aanvraag van een omgevingsvergunning staat een ingrijpende wijziging van de tarieven op stapel. Dit is een gevolg van het in werking treden van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging, vermoedelijk per 1 juli 2022. Tot die tijd wordt het tarief met 1,4 procent verhoogd. De bouwleges worden niet verhoogd, omdat de indexering al vanzelf wordt meegenomen door de stijging van de bouwkosten.

HUURWONINGEN Het tarief voor liggelden van woonboten wordt niet verhoogd. Dit tarief is gekoppeld aan de huurverhoging voor sociale huurwoningen. De maximale huurverhoging voor sociale huurwoningen in 2022 is nul procent. Hiermee wordt de doelstelling om het tarief kostendekkend te maken minder snel gerealiseerd.

De tarieven voor begraven en het bijzetten van urnen is weliswaar vastgelegd, maar moeten komende donderdag nog door de raad worden vastgesteld. Dat kan nog leiden tot aanpassingen. Ook de verhoging van de onroerendzaakbelasting komt in een later stadium aan de orde.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie