Enquête Huurdersorganisatie Nijkerk: onderhoud openbaar groen onder de maat

31 mei 2018 om 11:12 lokaal

NIJKERK HuurdersOrganisatie Nijkerk (HON) heeft in maart een enquête gehouden over de thema's betaalbaarheid en leefbaarheid. De enquête is ingevuld door 545 huurders. De HON is ontzettend blij met het grote aantal huurders dat heeft deelgenomen. Hierdoor ontstaat een betrouwbaar beeld van de mening van huurders van Woningstichting Nijkerk.

Bij elkaar vindt iets meer dan de helft (51 procent) van de huurders de huur (te) hoog vergeleken met de kwaliteit van de woning. Vergeleken met het inkomen van het huishouden vindt 60 procent van de huurders de huur (te) hoog. Slechts 37 procent van de huurders vindt de huur passen bij het huishoudinkomen. Bovendien denkt 43 procent van de huurders dat hun inkomen de komende twee jaar zal dalen. Zo'n 16 procent van de huurders maakt zich wel of heel erg zorgen of ze de huur kunnen opbrengen en 43 procent maakt zich hier enigszins zorgen over.

OPENBAAR GROEN De meest gewaardeerde punten van de woonomgeving zijn de verlichting in de directe woonomgeving (voldoende of goed voor 71 procent van de respondenten), de hoeveelheid openbaar groen (70 procent), de aanwezigheid van parkeervoorzieningen (60 procent), de verkeersveiligheid (55 procent) en het onderlinge contact (55 procent). Deze punten komen ongeveer overeen met de referentiegroep.
De volgende punten worden het vaakst als slecht of onvoldoende beoordeeld: het onderhoud van het openbaar groen (38 procent), het openbaar vervoer (35 procent), de voorzieningen voor ouderen (32 procent) en voor jeugd vanaf 12 jaar (31 procent). Over al deze punten zijn relatief minder huurders tevreden dan in de referentiegroep.
Zo'n 18 procent van de huurders meldt overlast van hangjongeren; 44 procent heeft overlast door zwerfvuil en 30 procent van de huurders ondervindt andere vormen van overlast, zoals verkeerslawaai of hondenpoep.

,,Als HO Nijkerk herkennen wij ons in de conclusies. Wij staan voor betaalbare huurwoningen in leefbare buurten en wijken. Vanuit huurdersperspectief streven wij naar een gematigd huurbeleid en hebben wij dit jaar gepleit voor nul procent huurverhoging voor alle huurders. Dit advies is helaas niet overgenomen", schrijft de HON naar aanleiding van de uitkomsten. ,,Daartegenover staat dat we het belangrijk vinden dat er geïnvesteerd wordt in kwalitatief goede woningen in de gemeente Nijkerk, zowel in de bestaande bouw als in sociale nieuwbouw. Hierover maken we samen met de gemeente Nijkerk en Woningstichting afspraken, die worden vastgelegd in de prestatieafspraken. De resultaten uit het onderzoek nemen we mee in de gesprekken die wij hierover hebben."

Voor vragen of suggesties aan HO Nijkerk: www.ho-nijkerk.nl of info@ho-nijkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie