Het volledig online supermarktbedrijf Picnic heeft haar 'roots' in Nijkerk en Amersfoort.
Het volledig online supermarktbedrijf Picnic heeft haar 'roots' in Nijkerk en Amersfoort. Peter Tijssen

Picnic ontvangt 600 miljoen euro voor uitbreiding in Europa

16 september 2021 om 10:20 Winkels

NIJKERK De stichting van Microsoft-medeoprichter Bill Gates en zijn ex-vrouw Melinda investeert miljoenen euro’s in de Nederlandse onlinesupermarkt Picnic. Volgens Picnic werd bij een nieuwe investeringsronde die werd geleid door de Bill & Melinda Gates Foundation Trust in totaal 600 miljoen euro opgehaald om zo de groei te versnellen. Daaraan deden ook bestaande investeerders mee. De online boodschappenbezorger startte in 2015 in Nijkerk en Amersfoort en groeide daarna snel.

Picnic zegt dat de nieuwe investering een versnelde uitrol in Europa mogelijk maakt, vooral in Duitsland en Frankrijk. Er zijn investeringen in gerobotiseerde distributiecentra, elektrische voertuigen en een team van software-ontwikkelaars nodig voor de groei op de lange termijn, aldus de onderneming die in 2015 begon.

Picnic stelt dat zijn duurzame bedrijfsmodel, waarbij boodschappen met elektrische wagentjes gratis aan de deur worden bezorgd, uniek is in Europa. ,,We blijven investeren in groei en technologie om de beste service aan onze klanten te bieden. We zijn ontzettend trots om met de Bill & Melinda Gates Foundation te gaan samenwerken en onze groei te continueren”, zegt medeoprichter Joris Beckers van Picnic in een verklaring.

Picnic bezorgt boodschappen gratis thuis. In de Picnic-app staan dezelfde boodschappen als in de supermarkt, maar dan voor de laagste prijs. Picnic werd in 2015 opgericht door ondernemers Joris Beckers, Frederik Nieuwenhuys, Michiel Muller en Bas Verheijen. Later kwam ook Gerard Scheij aan boord. In september 2015 begon Picnic in Amersfoort met vier bezorgautootjes. Inmiddels rijden er meer dan duizend autootjes rond in zo’n 120 Nederlandse plaatsen. Met honderdduizenden klanten en een maandelijkse uitbreiding naar nieuwe steden, werd Picnic in 2019 uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland.

De Bill & Melinda Gates Foundation richt zich vooral op investeringen in liefdadigheid, armoedebestrijding en volksgezondheid, maar ook op projecten rond duurzaamheid. Bill Gates behoort tot de rijkste mensen ter wereld.

advertentie
advertentie