Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een op de vijf Nederlanders zag inkomen afnemen tijdens pandemie

13 september 2021 om 14:09 Partnercontent

Uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting blijkt dat ruim een op de vijf Nederlanders te maken heeft gehad met een afname van diens inkomen tijdens de pandemie. Redenen voor deze terugval liepen uiteen. Waar de een diens baan verloor, hadden ondernemers te maken met een sterk teruggelopen omzet. Iemand met een nulurencontract werd niet of nauwelijks nog ingezet in sommige sectoren. Met name de horeca- en evenementenbranche werden hard getroffen. Soms volgden financiële problemen elkaar in zo’n rap tempo op, dat niet ontkomen kon worden aan woningontruimingen. Mede doordat ondernemers hun zaak niet op wilden geven, of te maken kregen met zeer hoge schulden door rekeningen van leveranciers.

Inboedel uit woningen en zakenpanden verkocht 

In dergelijke kritieke situaties werden inboedels uit woningen en zakenpanden verkocht, om de openstaande schulden af te kunnen lossen. Een zeer ingrijpende gebeurtenis voor mensen die het overkomt. Uit de peiling van het Nibud en de inzet van een gemiddelde opkoper van een inboedel blijkt dat naast de ondernemers met een eigen zaak (zzp) voornamelijk jongeren en flexwerkers getroffen worden door de financiële gevolgen van de pandemie. Niet geheel toevallig gaat het bij flexwerkers vaak om jongeren. Denk aan jongeren die worden ingezet in horecagelegenheden of bij festivals. Zij die in de supermarkt werkzaam zijn, kunnen vaak juist meer uren krijgen.

Inkomensdaling tot circa 30 procent 

Een groot deel van de ondervraagden geeft aan een inkomensdaling van maximaal 30 procent te verwachten. De vraag is of dat percentage mogelijk nog verder op zal lopen, naarmate de pandemie langer aanhoudt. Immers, de evenementenbranche wordt nog steeds hard getroffen door de pandemie. Ook horecagelegenheden zijn nog niet volledig open, door de afstand die bezoekers tot elkaar moeten houden en nachtelijke feesten die niet georganiseerd mogen worden. Opvallend is dat een groot deel van deze groep nauwelijks spaargeld heeft. Daar waar het totaal aan spaargeld van Nederlanders fors groeide.

Zorgen om financiële situatie nemen toe

De inkomensdaling waarmee jongeren, flexwerkers en zelfstandigen te maken hebben zorgt voor zorgen. Bij deze groep ligt het percentage dat zich zorgen maakt om zijn of haar financiën tussen de 30 en 40 procent. Bij zelfstandigen zijn de zorgen het grootst, gevolgd door jongeren. Kijken we naar mensen die in loondienst werken, dan maakt iets meer dan 15 procent zich zorgen over de financiën. Voor jongeren is het vaak toch al een zware tijd, doordat de studiefinanciering eerder al werd afgeschaft en de huizenprijzen al jaren fors stijgen. De combinatie van een hoge studieschuld en toenemende huizenprijzen baart veel jongeren zorgen. Zij vragen zich af of zij nog wel aan een huis komen. Zeker hoogopgeleiden komen vaak al snel niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie