Afbeelding
Pixabay

Ruim 2,2 miljoen euro voor onderwijshuisvesting

7 september 2021 om 16:21 Onderwijs

NIJKERK De renovatie van de Rehobothschool mag in 2022 van start. Dat is door het college van burgemeester en wethouders opgenomen in het programma voor de onderwijs huisvesting. In totaal is met de uitvoering van dit programma een bedrag gemoeid van 2.298.000 euro.

Wijnand Kooijmans

De school Het Baken krijgt geld voor de eerste inrichting met het onderwijs-leerpakket en meubilair. Volgens wethouder Nadya Aboyaakoub een logisch gevolg van het instemmen met de uitbreiding van deze school.

De renovatie van de Rehobothschool start in 2022, de verwachting is dat de werkzaamheden in 2023 worden afgerond. De huurkosten van de tijdelijke huisvesting drukken wel op het huisvestingsplan voor komend jaar. De basisschool De Spreng maakt gebruik van de tijdelijke onderwijslocatie naast sportschool De Slag.

ZOEKEN NAAR ALTERNATIEVEN De Rehobothschool en de Prins Willem Alexanderschool maken tijdens de renovatie gebruik van de voormalige sportbasisschool aan de Bizetlaan. Voor de renovatie van de Prins Willem Alexanderschool wordt in 2022 een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Beide scholen zijn te groot om met alle groepen tegelijkertijd in deze locatie te passen, mede omdat de Maranathaschool ook nog gebruik maakt van dit lokaal. Samen met de betreffende scholen worden gezocht naar alternatieve huisvesting voor een deel van de groepen of de mogelijkheid de renovatie in fasen uit te voeren.

De aanvraag voor uitbreiding met vier lokalen van Het Baken en de renovatie van ’t Blokhuis worden wel op de lijst gezet. Maar Het Baken kan vooralsnog nog gebruik maken van de leegstand in Holk Doornsteeg. De renovatie van ’t Blokhuis wordt uitgesteld in afwachting van verdere besluitvorming over een mogelijke toekomstige verplaatsing van de school naar Middelaar-Oost. Een plan dat inmiddels door het college van burgemeester en wethouders de naam Klaarwater is toegedicht. Volgens de wethouder is het besluit rond het uitstel bewust genomen. Uiteindelijk moet de raad hierover een besluit nemen, mede aan de hand van het bedrag aan investeringen dat met de verhuizing is gemoeid. Verwacht wordt dat voor het einde van het jaar de raad een besluit kan worden gevraagd.

SCENARIO’S HET BAKEN Met Het Baken vinden nog gesprekken plaats over mogelijke scenario’s. Formeel heeft de school geen recht op uitbreiding, omdat gebruik kan worden gemaakt van leegstaande lokalen. De vraag is echter wat er moet gebeuren als de nieuwe school in Doornsteeg verder doorgroeit. De gewenste uitbreiding bedraagt vier lokalen bij de noodlokalen van de school en niet bij de school aan de Groenestraat zelf.

De raad wordt gevraagd de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de plannen. Hierna wordt het totale plan nog eens voorgelegd aan het college om een definitief besluit te nemen. De plannen moeten binnen het vastgesteld budget worden gerealiseerd, tenzij alsnog gegronde redenen bestaan hiervan af te wijken. Dat kan onder meer vanwege de sterke stijging van de bouwkosten.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie