Kindcentrum Schimmelpenninck van der Oye anno 2021.
Kindcentrum Schimmelpenninck van der Oye anno 2021. Gerrit Steen

Leer monumenten kennen in Nijkerk en Hoevelaken: het programma

10 september 2021 om 09:38 Historie

NIJKERK Tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. In Nijkerk wordt het zaterdag 11 september georganiseerd door de gemeente Nijkerk en Museum Nijkerk en projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de VriendenLoterij. 

Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek. Er zijn monumenten voor deelname uit Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken, Driedorp, Appel en in de polder Arkemheen. Het programma is op papier verkrijgbaar bij Museum Nijkerk, VVV, Roodbeen, De Stuw Hoevelaken, Spar Nijkerkerveen, de bibliotheken van Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken en bij de gemeenteloketten. 

Het thema van Open Monumentendag luidt: Mien huus is joe huus

Open Monumenten in Nijkerk

MUSEUM NIJKERK, Venestraat 16 - Museum Nijkerk is gehuisvest in het laat-middeleeuwse Gasthuis. Later was hier onder andere de Latijnse school. In 1731 vond een grootschalige restauratie plaats. Na een brand in 1977 werd het pand in oude luister hersteld.

TOREN MET CARILLON Holkerstraat 1 - De mooiste toren van Nederland is gebouwd in 1776. Een jaar later werd het prachtige carillon erin gehangen. De toren in barokstijl is bijna 60 meter hoog. Let op, torenbeklimming kan alleen met gids; reserveren bij Henk: 06-25471772.

GROTE KERK MET ORGEL, Holkerstraat 1 - De Nederlands-hervormde kerk is in de loop van de 13e eeuw gebouwd. De kerk was tot aan de Reformatie rooms-katholiek en heet de Grote of St. Catharinakerk. Het orgel geniet bekendheid en stamt uit 1756. Orgel wordt bespeeld. Open tot 13 uur!

HET OUDE STADHUIS, Kolkstraat 27 - Het oudste deel van het Nijkerkse stadhuis stamt uit 1743. In 1771 gaven de ambtsjonkers opdracht tot uitbreiding, architect Bolten tekende voor het ontwerp. In dit Rijksmonument worden huwelijken gesloten en vergadert het college van B&W.

WONINGEN SPOORSTRAAT 4 EN 4A - Honderd jaar geleden werd de Eben Haezerschool

gebouwd. Het werd een school voor jongens én voor meisjes. Dominee Pop was een belangrijke initiatiefnemer; de school kreeg al snel de bijnaam Poppeschool. Na de sluiting van de school is het verbouwd tot 4 woningen met respect voor het ‘monument’.

BOERDERIJ KLEIN SCHIPHORST, Spochthoornseweg 2 - Boerderij en bakhuis met een 19e eeuws voorkomen. De voorgevel heeft nog de oude vensterindeling. De achtergevel bevat deeldeuren met sluitsteen uit 1882. In de woonkamer is een prachtige schouw

met tegels en borden. Ook oude geborduurde merklappen. Entree: voordeur aan de binnenplaats.

(Het artikel gaat verder onder de afbeelding).


De voormalige Eben Haëzerschool (Poppeschool) op de Spoorstraat 4. - Collectie Museum Nijke

Open Monumenten in Nijkerkerveen, in Driedorp, Appel en aan het water:

GROTE KERK NIJKERKERVEEN, Nieuwe Kerkstraat 75 - De kerk van de hervormde gemeente Nijkerkerveen is in 1908 gebouwd en ontworpen door architect Pothoven uit Amersfoort. Het orgel stamt uit de 19e eeuw. De kerk is een gemeentelijk monument.

WIJNGAARD AAN DE BREEDE BEEK, Slichtenhorsterweg 69 - De wijngaard is aangelegd op een stuk land van Landgoed Slichtenhorst. Het heeft een goede bovenste teeltlaag:

hoge zwarte enk-eerdgrond. Er worden alleen organische meststoffen gebruikt. Er is een QR-codewandeling op de wijngaard.

WINDKORENMOLEN DE HOOP, Barneveldseweg 178 - De achtkantige molen De Hoop in Appel is een korenmolen. De molen is gebouwd in Zwolle en eind 19e eeuw overgebracht naar Nijkerk, als vervanging voor de molen die was afgebrand. De laatste restauratie stamt uit 2004.

STOOMGEMAAL, Zeedijk 6 - Stoomgemaal Arkemheen deed dienst van 1883 tot 1983 en hield de waterstand in de polder op peil. Het is het enige stoomgemaal in West-Europa met twee werkende buitenschepraderen. De heren Van Hasselt en De Koning maakten het ontwerp. Jaarlijks bezoeken circa 20.000 mensen het gemaal.

Open Monumenten in Hoevelaken:

SCHIMMELPENNINCK VAN DER OYESCHOOL, Oosterdorpsstraat 16 – Schoolgebouw, gesticht in 1880 met aanpassingen in 1910 en 1930. Kenmerkend zijn de grote vensters en de klokkentoren. Recent is de school weer gerestaureerd en uitgebreid. Bestuursleden van de Stichting Historisch Hoeflake en (andere) oud-leerlingen van de school leiden bezoekers rond.

HERVORMDE KERK, Westerdorpsstraat 67 - De Dorpskerk is het oudste gebouw in Hoevelaken. De toren stamt uit de 15e of 16e eeuw. De huidige kerk is in 1865 gebouwd als vervanging van een kerk uit de Middeleeuwen. De toren kan helaas niet worden beklommen vanwege noodzakelijke restauratie. Extra: foto-expo door Historisch Hoeflake en orgelbespeling 10-14 uur.

HOEVELAKENSE BOS, Westerdorpsstraat 68, (tegenover de fietsenwinkel) - Een historische wandeling in het Hoevelakense Bos. De buitenplaats is sinds 2005 een

Rijksmonument. Het bos is vrij toegankelijk (tot 1963 moesten bezoekers hiervoor kaartjes kopen). Ook het Overbos hoort erbij, aan de andere kant van de Nijkerkerstraat.

Dit jaar zijn er geen wandelingen met gids.

BUNKER, Weldammerlaan 9 - Deze R703 bunker is in december 1944 gebouwd. In de bunker stond een 8.8cm kanon bedoeld om tanks en andere voertuigen tegen te houden. Gerestaureerd in 2019-2020. De bunker staat gericht op het zuidwesten terwijl geallieerden uit het oosten kwamen. Het heeft daardoor weinig of geen gevecht gekend.

advertentie
advertentie