Interieur van een barak van legerplaats Harskamp. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nam de kazerne als een derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik.
Interieur van een barak van legerplaats Harskamp. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nam de kazerne als een derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik. ANP/Robin van Lonkhuijsen

ChristenUnie/SGP: ‘Kleine opvanglocaties Afghaanse vluchtelingen’

2 september 2021 om 11:37 Politiek

NIJKERK De gemeente Nijkerk moet kleine locaties beschikbaar stellen als tijdelijke opvangplek voor asielzoekers. Dat is de mening van de fractie van de ChristenUnie/SGP, zo blijkt uit vragen die zijn gesteld door Diana Palm aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

De komst van vluchtelingen uit Afghanistan maakt het, zo geeft Palm aan, extra spannend voor de toch al overvolle opvanglocaties van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). De asielzoekerscentra barsten de komende weken uit hun voegen waardoor de onderlinge spanningen toenemen indien provincies en gemeenten niet op tijd nieuwe opvanglocaties vinden. Palm zegt zich te realiseren dat ook veel Nijkerkers een geschikte plek zoeken om te wonen.

Goede communicatie vindt ze dan ook gewenst vanuit de overheid om de komende tijd op zoek te gaan naar extra opvangplekken. Uit de vragen blijkt dat Palm wil weten op welke wijze de oproep van de overheid om extra opvanglocaties, de aandacht heeft van het college. Ze vraagt zich af op het college kans ziet kleinere centra aan te wijzen als tijdelijke opvangplekken. Ze wil weten of het college hiervoor al gesprekken heeft gestart als het gaat om leegstaande kantoorpanden of andere locaties die kunnen dienen als tijdelijke opvangplekken.

Palm vraagt zich tevens af welke mogelijkheden het college ziet om de samenleving in te schakelen door bijvoorbeeld eigenaren van panden en vrijwilligers en kerken te betrekken bij de opvang van vluchtelingen. Ook wil ze weten hoe het college invulling denkt te geven aan een goede communicatie met de samenleving over deze kwestie.

advertentie
advertentie