Afbeelding
Pixabay

Bescheiden stijging oplaadlocaties voor elektrische auto’s in Nijkerk

2 september 2021 om 06:30 Verkeer en vervoer

NIJKERK Elektrische rijders kunnen hun auto momenteel op ruim 76.000 verschillende punten buiten de deur opladen. Dat zijn er bijna zeventienduizend meer dan een jaar eerder. In de meeste gemeenten werden in een jaar tijd meer stekkerlocaties geplaatst, terwijl het aantal in een handjevol gebieden juist daalde. 

In Nijkerk steeg het aantal oplaadpunten van 162 vorig jaar naar 194 dit jaar, een groei van 19,8 procent. Dat is bescheiden ten opzichte van het landelijk gemiddelde en buurgemeenten als Putten (67,4 procent), Barneveld (21,7 procent) en Amersfoort (44,2). In Soest, Scherpenzeel en Renswoude verdubbelde of verdriedubbelde het aantal zelfs. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van laadpuntendatabank Eco-Movement en RVO, dat onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Economische Zaken. 

Landelijk groeide het aantal in een jaar tijd met bijna dertig procent. In ruim acht op de tien gemeenten hadden elektrische rijders in juni van dit jaar meer mogelijkheden om hun auto op te laden dan in juni vorig jaar. Van de twintig grootste gemeenten vallen onder meer Utrecht, Enschede, Amersfoort en Zwolle op door een forse toename van het aantal laadpunten. In deze gemeenten steeg dit aantal in een jaar tijd met 40 tot wel 60 procent.

(Artikel gaat verder onder de interactieve afbeelding).


Van die club grote gemeenten bleef de groei in Arnhem (+5 procent), Haarlem (+9 procent) en Eindhoven (+12 procent) het meest beperkt. De vier grote gemeenten - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht tellen in absolute zin de meeste laadlocaties. De aanzienlijk kleinere gemeenten Haarlemmermeer - waarvan een groot deel op Schiphol - en Amersfoort volgen op de lijst.Meer auto’s, meer stekkers

De stijging van het aantal laadlocaties gaat gepaard met een flinke toename van het aantal elektrische auto’s. In februari van dit jaar, het meeste recent moment waarop dit aantal geteld is, stonden er in Nederland zo’n 267 duizend elektrische auto’s geregistreerd. Begin 2020 waren dit er nog 172 duizend en in januari van 2019 slechts 97 duizend, zo blijkt uit cijfers van de RDW.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie