Afbeelding
Harry Koelewijn

'Ik ben niet gevraagd als excuustruus voor diversiteit'

29 mei 2018 om 08:10 lokaal

NIJKERK ,,Ik ben niet gevraagd als excuustruus voor diversiteit, maar vanwege mijn kwaliteiten", aldus wethouder Nadya Aboyaakoub van PRO21 in Nijkerk in een interview met de NOS. Het feit dat ze een vrouw is en van Marokkaanse afkomst is, speelt volgens Aboyaakoub niet mee in haar wethouderschap.

Toen de functie van wethouder vrij kwam, twijfelde Aboyaakoub geen moment: ,,Ik dacht gelijk: 'Dit kan ik, dit wil ik.' Natuurlijk moet het je gegund worden en moet je het vertrouwen krijgen. Maar als ik had gedacht: 'Ik laat dit aan me voorbij gaan, ik kan het niet' zoals veel mensen doen, dan was ik zeker nooit wethouder geworden."

WENNEN Aboyaakoub denkt dat mensen nog moeten wennen aan het idee dat de politiek een werkveld is voor verschillende mensen. ,,Als ik met een ambtenaar, een man van boven de 60, ergens kom, kijken mensen eerst naar hem. Feitelijk doe ik niet voor hem onder; mensen zijn nou eenmaal gewend aan het beeld van oudere mannen die politiek bedrijven. Het kost tijd om dat te veranderen", zo liet de Nijkerkse wethouder aan de NOS weten.

Toch ziet ze wel een ontwikkeling als het gaat om de verhouding mannen en vrouwen in de politiek: ,,Bij ons in het college waren we de afgelopen periode met drie vrouwen en één man. Dat werkte als een soort vliegwiel waar we nu nog voordeel van hebben. Vrouwen krijgen steeds meer empowerment."

AFSPIEGELING Als het aan Aboyaakoub ligt, is de overheid een afspiegeling van de samenleving, maar dat moet volgens haar verder gaan dan kleur of gender. ,,Het moet gaan om iemands ervaring, overtuiging en bagage. De politiek moet een bredere blik vertegenwoordigen", vertelde ze aan de NOS.

HONDENBAAN Enthousiast over haar nieuwe functie is Aboyaakoub in ieder geval: ,,Ik zeg altijd, het is de mooiste hondenbaan die er is. Ik wil verschil maken in de samenleving. Ik heb idealen die ik wil waarmaken. Ik ben in verbinding met de samenleving. Ik bouw aan het sámen leven. Ik loop het gemeentehuis vol inspiratie binnen, want ik weet dat wat ik doe, het leven van mijn kinderen, van anderen, positief beïnvloedt."

advertentie
advertentie